Sarunas par jaunu klimata izmaiņu apkarošanas deklarāciju notiek "sāpīgi lēni" un tās ir jāpaātrina, citādi decembrī Kopenhāgenā paredzētais ANO samits beigsies ar neveiksmi, sestdien paziņoja Dānijas premjerministrs Larss Leke Rasmusens.

"Pietuvojoties noteiktajam termiņam, rodas steidzamības sajūta," pavēstīja Rasmusens. "Sarunas notiek gandrīz divus gadus un progress bijis sāpīgi lēns. Ir skaidrs, ka ar pašreizējo ātrumu atlikušajās nedēļās mēs to nepaspēsim izdarīt."

Pēc viņa teiktā, progress panākts dažās jomās, tādās kā pasākumi adaptācijai klimata izmaiņām, tehnoloģijas un pasākumi apmežošanai un mežu izciršanai. Taču svarīgākie politiskie jautājumi joprojām nav atrisināti, tādi kā industriālo valstu apņemšanās samazināt siltumnīcas efektu izraisošo gāzu izplūdi un jaunattīstības valstu apņemšanās ierobežot gāzu emisijas apjomu pieaugumu.

Pirms decembrī paredzētās konferences ir ieplānotas tikai divas augsta līmeņa sanāksmes.

Mazāk nekā pēc nedēļas Barselonā paredzēta enerģētikas un vides ministru sanāksme un novembra vidū Kopenhāgenā notiks vēl viena ministru sanāksme.

No 7. līdz 18.oktobrim Kopenhāgenā notiks ANO samits, kurā paredzēts pieņemt jaunu klimata izmaiņu apkarošanas deklarāciju, kas aizvietos pašreiz spēkā esošo Kioto protokolu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!