Foto: Reuters/Scanpix
Dānijas kreisi centriskās partijas "Sociāldemokrāti" līdere Helle Torninga-Šmita, kuras partijas vadītā bloka uzvara parlamenta vēlēšanās 15.septembrī nodrošināja viņai premjera amatu, svētdien paziņoja, ka ir vienojusies ar politiskajiem sabiedrotajiem par triju partiju koalīcijas valdības veidošanu.

Torninga-Šmita sacīja, ka ir pabeigusi veidot politisko programmu jaunajai kreisi centriskajai koalīcijai "Sarkanais bloks".

"Tā ir valdības programma, kad izvedīs Dāniju no [ekonomiskās] krīzes. Ar šo programmu mēs varam modernizēt Dāniju," Torninga-Šmita paziņoja telekanālam TV2, ierodoties parlamenta ēkā.

45 gadus vecā Torninga-Šmita, kas būs pirmā sieviete Dānijas premjerministra amatā, plāno veicināt ekonomikas izaugsmi ar investīcijām izglītībā un infrastruktūrā jaunu darbavietu radīšanai.

Jaunajā koalīcijā būs "Sociāldemokrāti", Sociālistiskā tautas partija un sociālliberālā partija "Radikālie kreisie". Parlamentā šo koalīciju atbalstīs galēji kreisā partija "Sarkani zaļā alianse", kas vēlēšanās guva panākumus, bet nav iekļauta koalīcijā. Koalīcijai un "Sarkani zaļajai aliansei" kopā ir 92 no 179 parlamenta deputātu mandātiem.

Līdzšinējā labēji centriskajā koalīcijā ir aizejošā premjerministra Larsa Lekes Rasmusena vadītā Dānijas liberālā partija "Kreisie", Konservatīvā tautas partija, partija "Kristīgie demokrāti" un labēji populistiskā Dānijas tautas partija.

Torninga-Šmita paziņoja, ka svētdienas vakarā informēs karalieni Margrēti par savu gatavību izveidot valdību, savukārt pirmdien paziņos jaunās valdības politiku un ministru kabineta sastāvu.

Dānijas plašsaziņas līdzekļi vēstīja, ka sociāldemokrāti iegūs 11 ministru portfeļus, Sociālistiskā tautas partija - sešus, un sociālliberāļi - sešus. Sociālliberālās partijas "Radikālie kreisie" līdere Margrēte Vestagera ir izraudzīta vicepremjera amatam.

Labēji centriskā bloka sakāve nozīmē beigas labēji populistiskās un pret imigrāciju vērstās Dānijas tautas partijas ietekmei. Desmit gadus ilgušās labēji centrisko spēku valdīšanas laikā šai partijai izdevās panākt drakonisku imigrācijas un integrācijas noteikumu pieņemšanu apmaiņā pret savu atbalstu citiem jautājumiem parlamentā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!