Foto: Reuters/Scanpix
Dānijā ceturtdien notikušajās parlamenta vēlēšanās ir uzvarējis kreisi centriskās opozīcijas partijas "Sociāldemokrāti" vadītais bloks, izbeidzot desmit gadus ilgušo labēji centrisko spēku valdīšanu, un šīs partijas līdere Helle Torninga-Šmita kļūs par pirmo sievieti Dānijas premjera amatā.

"Mēs to izdarījām! Mēs šodien veidojām vēsturi," paziņoja 44 gadus vecā Torninga-Šmita pēc galīgo vēlēšanu rezultātu paziņošanas.

Pēc visu balsu saskaitīšanas kontinentālajā Dānijā "Sociāldemokrātu" vadītais kreisi centriskais bloks ir ieguvis 89 no 179 parlamenta deputātu mandātiem, bet līdzšinējā premjerministra Larsa Lekes Rasmusena labēji centriskā koalīcija ieguvusi 86 mandātus.

Kad kļuva zināmi galīgie rezultāti, Torningas-Šmitas atbalstītāji sāka svinēt uzvaru, dejojot Džeimsa Brauna dziesmas "I Feel Good" pavadījumā un vicinot plakātus ar viņas smaidošo seju uz tiem. Automašīnas taurēja ar signāltaurēm, braucot garām viņas partijas štābam, un velosipēdisti skandināja signālzvanus.

Rasmusena vadītajā Dānijas liberālajā partijā "Kreisie" gaisotne nebija jautra. "Šovakar es piezvanīju Hellei Torningai-Šmitai. Es apsveicu viņu un pateicu, ka viņai tagad ir iespēja veidot jaunu valdību," 47 gadus vecais Rasmusens paziņoja saviem atbalstītājiem, kuriem šīs vēlēšanas radījušas vilšanos.

Rasmusens arī apgalvoja, ka jaunās valdības mūžs nebūs ilgs. "Šovakar es iedodu premjerministra biroja atslēgas Hellei Torningai-Šmitai. Dārgā Helle, pieskati šīs atslēgas, jo tu tās tikai aizņemies," sacīja Rasmusens.

Ir gaidāms, ka Rasmusens piektdien iesniegs karalienei Margrētei atlūgumu no premjera amata.

Absolūtam vairākumam Dānijas parlamentā ir nepieciešami 90 deputātu mandāti. Četri mandāti, kas rezervēti Dānijas autonomajām teritorijām Grenlandei un Fēru (Farēru) salām, vēl nav iekļauti oficiālajos rezultātos, bet domājams, ka tie nemainīs šos rezultātus.

Līdzšinējā kreisi centriskajā opozīcijā ir "Sociāldemokrāti", sociālliberālā partija "Radikālie kreisie", Sociālistiskā tautas partija un sociālistiskā partija "Vienotības saraksts". Līdzšinējā labēji centriskajā koalīcijā ir premjerministra Larsa Lekes Rasmusena vadītā Dānijas liberālā partija "Kreisie", Konservatīvā tautas partija, partija "Kristīgie demokrāti" un labēji populistiskā Dānijas tautas partija.

Kreisi centriskā bloka sakāve nozīmē beigas labēji populistiskās un pret imigrāciju vērstās Dānijas tautas partijas (DPP) ietekmei. D esmit gadus ilgušās labēji centrisko spēku valdīšanas laikā DPP izdevās panākt drakonisku imigrācijas un integrācijas noteikumu pieņemšanu apmaiņā pret savu atbalstu citiem jautājumiem parlamentā.

Vēlētāju aktivitāte bija 87,7%, kas ir augstākā vairāku gadu desmitu laikā.

"Sociāldemokrāti" ir ieguvuši 44 mandātus, kas ir par vienu mandātu mazāk salīdzinājumā ar iepriekšējo 2007.gadā notikušo vēlēšanu rezultātiem, un Sociālistiskās tautas partijas mandātu skaits samazinājies par septiņiem līdz 16 mandātiem, tomēr kreisi centriskā bloka uzvaru nodrošināja pārējo šī bloka partiju panākumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!