Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidāfrikas Republikas prezidents Džeikobs Zuma paziņojis par savu atkāpšanos no prezidenta amata, trešdien ziņo britu raidsabiedrība BBC.

Zuma visai nācijai trešdienas vakarā savu paziņojumu pavēstīja televīzijas ēterā.

Jau ziņots, ka pret 75 gadus veco valsts vadītāju tika vērsts spiediens saistībā ar apsūdzībām korupcijā. Savukārt pats Zuma paziņoja, ka nav izdarījis neko nepareizu un neredz iemeslu, lai nekavējoties atkāptos no amata, kā to vēlas valdošā partija.

Valdošā partija Āfrikas Nacionālais kongress (ANC) otrdien nolēma Zumu atcelt no prezidenta amata, dodot viņam 48 stundas laika, lai atkāptos. Pirms tam decembrī Zuma zaudēja ANC vadītāja vietu.

Zuma iepriekš atgādināja, ka ir piedāvājis atkāpties no amata jūnijā. Oficiāli pilnvaru termiņš viņam noslēdzas 2019. gada vidū. Ceturtdien parlamentā bija gaidāms balsojums par neuzticības izteikšanu Zumam.

Vietējie mediji pirms tam ziņoja, ka partija rakstiski liks Zumam atkāpties no amata pēc tam, kad viņš bija lūdzis iespēju palikt amatā vēl trīs mēnešus.

Zumas prezidentūru ir aizēnojuši korupcijas skandāli un ekonomiskās situācijas pasliktināšanās valstī, un ANC zaudē atbalstītājus pirms nākamgad gaidāmajām parlamenta vēlēšanām, ziņoja aģentūra LETA.

Par ANC vadītāju ieceltā Zumas vietnieka Ramaposas atbalstītāji vēlas viņu redzēt prezidenta amatā vēl pirms vēlēšanām, kurās ANC var zaudēt savu dominanci pirmo reizi kopš aparteīda beigām 1994. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!