Foto: AP/Scanpix

Dienvidāfrikas Republikā (DĀR) valdošais Āfrikas Nacionālais Kongress (ANC) trešdien notikušās municipālajās vēlēšanās galvaspilsētā Pretorijā zaudējis opozīcijas Demokrātiskajai aliansei (DA), sestdien pavēstīja vēlēšanu komisija.

Chvanes apgabalā, kurā ietilpst arī Pretorija, DA saņēmusi 43% balsu, bet ANC – 41%, liecina galīgie rezultāti.

Jau piektdien ANC atzina sakāvi autorūpniecības centrā Portelizabetā.

Kā ziņots, trešdien Dienvidāfrikā notika pašvaldību vēlēšanas, kas bija nopietns pārbaudījums ANC.

Vienlaikus vēlēšanas tiek uztvertas kā prezidenta Džeikoba Zumas vērtējums, jo viņš kopš stāšanās amatā 2009. gadā ir ticis iesaistīts virknē skandālu.

ANC pēc divas desmitgades ilgas dominēšanas Dienvidāfrikas politikā pirmo reizi sastapās ar nopietnu konkurenci no DA un kreiso ekstrēmistu partijas "Ekonomiskie brīvības cīnītāji" (EFF) puses.

Saskaņā ar aptaujām, kas tika veiktas pirms vēlēšanām, ANC varētu zaudēt vairākumu arī valsts ekonomiskas metropolē Johannesburgā.

Kopumā Dienvidāfrikā ir 52 rajonu municipalitātes, no kurām astoņas ir lielpilsētu aglomerācijas. Līdz šim DA pie varas bija tikai vienā no astoņām – Keiptaunā, bet pārējās septiņas vadīja ANC pārstāvji.

Papildus trešdien tika ievēlētas arī 226 vietējo municipalitāšu padomes.

Daudzi dienvidafrikāņi ir neapmierināti ar ANC nespēju aktivizēt ekonomikas izaugsmi un mazināt bezdarbu. Plašu neapmierinātību ar valdošo partiju veicinājusi arī korupcija un nepotisms, mājokļu trūkums, kā arī brūkošā izglītības un veselības aprūpes sistēma.

Graustu rajonos visā valstī regulāri notiek protesti pret neapmierinošajiem sabiedriskajiem pakalpojumiem, kas nereti pāraug vardarbībā.

Lai gan ANC popularitātes kritums bijis lēns, tas bijis pastāvīgs. Piemēram, 2009. gada parlamenta vēlēšanās valdošā partija ieguva 66% balsu, bet 2014. – vairs tikai 62%.

Saskaņā ar rezultātiem, kas iegūti pēc aptuveni 90% balsu saskaitīšanas, valsts mērogā ANC arī šoreiz saglabājusi vadošās pozīcijas, taču jau tagad skaidrs, ka tas bijis visvājākais partijas sniegums pēdējo 22 gadu laikā, kopš tika likvidēts aparteīda režīms.

Pašlaik rezultāti liecina, ka visas valsts mērogā ANC ieguvusi aptuveni 54% balsu, kas ir ievērojami mazāk nekā iepriekšējās municipālajās vēlēšanās 2011. gadā, kad par valdošo partiju nobalsoja 62% vēlētāju.

Kopumā nevienās vēlēšanās, kas Dienvidāfrikā notikušas kopš 1994. gada, ANC nekad nav ieguvusi mazāk kā 60% balsu.

Tikmēr DA valsts mērogā šobrīd ieguvusi aptuveni 26% balsu, bet par kreisajiem ekstrēmistiem – EFF – balsojuši aptuveni astoņi procenti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!