Pirmdien, 1.jūlijā, Nīderlandes pilsētā Hāgā darbu sāka pirmā pastāvīgā starptautiskā kriminālā tiesa. Vienošanās par Starptautiskās krimināltiesas ("International Criminal Court") izveidošanu tika parakstīta Romā 1998.gadā.
Starptautiskajā krimināltiesā paredzēts izskatīt lietas par genocīdu, kara noziegumiem un noziegumiem pret cilvēci.

Plānots, ka nākamā gada sākumā tiesas izveidi ratificējušās valstis iecels 18 tiesnešus un vienu galveno prokuroru, bet lietas tiesa sāks izskatīt nākamā gada beigās.

Bez skaļām ceremonijām Starptautiskās krimināltiesas pirmie četri darbinieki pirmdien ieradās tribunāla pagaidu birojā Hāgas pievārtē, kur viņi pieņems sūdzības par noziegumiem visā pasaulē, kā arī atbildēs uz telefona zvaniem. Pāris nedēļu laikā viņiem pievienosies vēl astoņi darbinieki, pastāstīja Nīderlandes Ārlietu ministrijas preses sekretārs Jūps Sveijens.

Jaunajam tribunālam būs jurisdikcija tikai gadījumos, kad valstis pašas nevēlēsies vai nespēs tiesāt tos, kas vainojami genocīdā, kara noziegumos, noziegumos pret cilvēci un citos īpaši smagos cilvēktiesību pārkāpumos. Lietas tribunālā var iesniegt tikai valsts, kas ir ratificējusi līgumu par tribunālu, ANO Drošības padome vai arī tribunāla prokurors, ja viņš ir ieguvis triju Starptautiskās krimināltiesas tiesnešu apstiprinājumu.

Tomēr tiesa nevarēs izskatīt noziegumus, kas notikuši pirms tās dibināšanas 1.jūlijā.

ANO ģenerālsekretārs Kofi Annans svētdien apsveica līguma par Starptautiskās krimināltiesas izveidi stāšanos spēkā.

Annans Starptautiskās krimināltiesas izveidi, ko atbalstījušas 74 valstis, nosauca par vēsturisku notikumu, kas "vēlreiz apliecina likuma varas centrālo nozīmi starptautiskajās attiecībās".

Par sarūgtinājumu Eiropas valstīm, kam bija svarīga loma līguma par jauno tribunālu izstrādāšanā, ASV prezidenta Džordža Buša administrācija ir atsaukusi iepriekšējā Savienoto Valstu prezidenta Bila Klintona parakstu zem Romas līguma, jo ir nobažījusies, ka tribunālā varētu tiesāt ASV militārpersonas par nodarījumiem citās valstīs.

Arī Izraēla atteikusies ratificēt līgumu par Starptautisko krimināltiesu, bažījoties, ka pati varētu nokļūt apsūdzētās lomā par ebreju apmetņu celtniecību palestīniešu teritorijās. Tiesas izveidi neatbalsta arī Ķīna un Krievija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!