Foto: AFP/Scanpix
Katastrofā cietušās Japānas Fukušimas atomelektrostacijas (AES) operators atvainojies par "kļūdu", ziņojot par radiācijas pieaugumu 10 miljonus reižu virs normas, vēsta raidsabiedrība BBC.

"Tokyo Electric Power Company" ("Tepco"), ko valdība jau iepriekš kritizēja par neprasmīgu krīzes risināšanu AES, pavēstīja, ka dati tika nolasīti nepareizi. Tomēr, neraugoties uz kļūdu, radiācijas "pīķis" otrajā reaktorā esot ļoti augsts un pietiekams, lai evakuētu darbiniekus.

Kā ziņots, svētdien no Fukušimas atomelektrostacijas otrā energobloka turbīnu zāles evakuēti darbinieki, jo noskaidrojies, ka radiācijas līmenis tur esošajā ūdenī 10 miljonus reižu pārsniedz normālo.

"Tepco" pārstāvji nevarēja precizēt, kad atsāksies remontdarbi. "Ir konstatēts augsts cēzija un citu elementu līmenis, kam parasti nevajadzētu būt reaktora ūdenī. Ir liela varbūtība, ka kodoldegvielas stieņi ir bojāti," sacīja kompānijas pārstāvis.

Tikmēr radioaktīvā joda līmenis okeānā Fukušimas tuvumā pēdējās diennakts laikā pieaudzis pusotru reizi. Svētdien tas pārsniedza normu 1850 reizes, bet sestdien tika ziņots par 1250 reizes vairāk par normu ūdenī esošo radioaktīvā joda daudzumu.

Jau vēstīts, ka Japānas kompānijas "Tepco" inženieriem otrdien izdevās pieslēgt elektropadevi visiem sešiem avarējušās atomelektrostacijas reaktoriem. Savukārt pirmdien Japānas glābēji apturēja darbus AES līdz brīdim, kamēr nebūs noskaidrots cēlonis dūmiem, kuri pirmdien pacēlās virs otrā un trešā reaktora.

Pēc aptuveni 9 balles stiprās zemestrīces 11.martā Japānas atomelektrostacijās " Fukušima 1" un "Fukušima 2" ieviesa ārkārtas stāvokli, jo no ierindas izgāja dzesēšanas sistēmas. "Fukušimā 1" notika sprādzieni pirmajā, trešajā un otrajā energoblokā, bet ceturtais energobloks uzsprāga un vairākkārt aizdegās.

Fukušimas AES apkārtnē jau ilgāku laiku ir paaugstināts radiācijas fons, radioaktīvie elementi atklāti arī jūrā pie atomelektrostacijas. Kaitīgi radioaktīvie elementi atklāti arī vairāk kā 200 kilometru attālumā esošās Tokijas gaisā un dzeramajā ūdenī, Fukušimas dzeramajā ūdenī un šajā reģionā ražotajos pārtikas produktos, taču to devas pagaidām nav bīstamas cilvēku veselībai.

No AES apkārtnes evakuēti vairāk nekā 200 000 cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!