Foto: AFP/Scanpix

Atbrīvotās islāma teroristu grupējuma "Boko Haram" Nigērijas ziemeļos turētās ķīlnieces atklāj, ka, tuvojoties Nigērijas armijas atbrīvotājiem, daudzas ir nomētātas ar akmeņiem līdz nāvei.

Nigērijas spēki atklāj, ka pēdējās nedēļas laikā tie atbrīvojuši aptuveni 700 "Boko Haram" gūstā saņemtus cilvēkus. No Nigērijas ziemeļaustrumos esošā Sambisa mežu masīva vien izglābtas aptuveni 300 sievietes un bērni.

Sievietes stāsta, ka kaujinieki viņas sākuši sist un nomētāt akmeņiem, kad tās atteikušās bēgt kopā ar džihādistiem. Atbrīvotās gan nav spējušas atbildēt, cik daudzas mirušas no kaujinieku uzbrukumiem.

Izdzīvojušie ķīlnieki stāsta, ka sagūstīšanas brīdī kaujinieki ģimeņu acu priekšā nogalinājuši visus vīriešus un vecākos zēnus, bet sievietes ar bērniem ieveduši mežā. Vairākas sievietes piespiestas stāties laulībā ar džihādistiem.

Viņas stāsta, ka tās visu laiku turētas kaujinieku redzeslokā, pat tad, kad devušās uz tualeti. "Mēs nevarējām pakustēties ne sprīdi. Mēs visu laiku bijām vienā vietā un sasietas," aģentūrai "Reuters" stāstījusi viena no izdzīvojušajām Asabe Umaru.

Ķīlnieki baroti vienreiz dienā. "Mums pēcpusdienās deva rupja maluma sausu maizi. Tāda nav paredzēta cilvēkiem," stāsta Sesīlija Ābela, norādot, ka daudzi arī saslimuši un uzturvielu trūkuma dēļ miruši.

"Katru dienu mēs vērojām, kā kāds no ķīlniekiem mirst un gaidījām savu kārtu," stāsta 24 gadus vecā divu bērnu māmiņa

Šobrīd atbrīvotie bērni un sievietes no Sambisas meža masīva nogādāti Jolas pilsētā.

Noskaidrots, ka neviens atbrīvotais nenāk no Čibokas, kur aptuveni pirms gada tika nolaupītas gandrīz 300 skolnieces, izsaucot pasaules mēroga protestus un pievēršot globālu uzmanību "Boko Haram" noziegumiem.

Kopš 2009. gada, kad "Boko Haram" uzsāka savu plānu izveidot islāma valsti, Nigērijas ziemeļos, Čadā un Kamerūnā nogalināti jau vairāki tūkstoši cilvēku. Februārī visu trīs valstu armijas uzsāka visaptverošu kampaņu islāmistu apkarošanai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!