Žurnālisti, kas ziņoja par Beslanas ķīlnieki krīzi, Krievijā tika apcietināti, atlaisti no darba, fiziski ietekmēti vai citādi aizskarti, trešdien paziņoja Vīnē bāzētais Starptautiskais preses institūts (SPI). Bijis pat "pārtikas saindēšanas" gadījums, pēc kura kādai reportierei vajadzēja atstāt savu misiju Beslanā.
Virkne šo incidentu rada iespaidu, ka mediju ziņotais par ķīlnieku traģēdiju Beslanā "apzināti kontrolēts".

SPI citē laikraksta "Izvestija" galveno redaktoru Rafu Šakirovu, kurš sacīja, ka viņam vajadzēja atkāpties no amata laikraksta sestdienas izdevuma dēļ. Laikraksta izdevniecības "Profmedia" holdinga kompānija paziņoja, ka reportāža ir bijusi "pārāk radikāla un pārāk negatīva".

Sestdienas izdevumā laikrakstā "Izvestija" bija publicētas fotogrāfijas ar vardarbīgo ķīlnieku krīzes iznākumu. Laikraksts bija arī viens no pirmajiem, kas ziņoja, ka skolā atrodas daudz vairāk ķīlnieku, nekā sākotnēji apgalvots.

SPI arī minēja vēl vairākus žurnālistu aizskaršanas gadījumus. Telekanāla "Al Arabiya" Maskavas biroja vadītājs Amro Abdels Hamids tika apcietināts atpakaļceļā no Beslanas, no kurienes viņš ziņoja par notiekošo.

Pagājušo sestdien Beslanā tika apcietināta Gruzijas radio un telekanāla komanda, paturot viņus ieslodzījumā divas dienas, apsūdzot Krievijas robežas šķērsošanā bez vīzām. Visi materiāli viņiem konfiscēti. Taču SPI norāda, ka abiem ieslodzītajiem žurnālistiem iebraukšanai Ziemeļosetijā vīzas nemaz nav vajadzīgas.

Savukārt divu Krievijā pazīstamu žurnālistu Andreja Babicka un Annas Poļitkovskas braucieni uz Beslanu tika aizkavēti apšaubāmos apstākļos. Viņi abi parasti kritizē Krievijas politiku Čečenijā.

Babickis tika apcietināts Maskavas lidostā sakarā ar aizdomām, ka viņa bagāžā ir sprāgstvielas. Kad drošības spēki pie viņa neko neatrada, divi nepazīstami vīrieši uzsāka kautiņu ar Babicki, kurš tūlīt tika apcietināts un uz piecām dienām tika ieslodzīts par "huligānismu".

Savukārt Poļitkovska sajutās slikti pēc tējas iedzeršanas lidojuma laikā uz Beslanu, kā dēļ viņai bija jāatgriežas Maskavā. Poļitkovskai sacīja, ka viņa cieš no "saindēšanās ar pārtiku", kaut arī kolēģi, kas bija kopā ar žurnālisti, apgalvoja, ka viņa visu dienu neko nav ēdusi.

SPI direktors Johans Frics pauda bažas, ka pēc kodolzemūdenes "Kursk" nogrimšanas 2000.gadā un ķīlnieku krīzes Maskavā 2002.gadā, Krievijas amatpersonas atkal cenšas "slēpt informāciju un nepieļaut tās nonākšanu līdz sabiedrībai".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!