Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Ukrainas un prokrievisko Donbasa kaujinieku starpā plānotās gūstekņu apmaiņas īstenošanas ceļā radušies jauni sarežģījumi, jo vairāki desmiti cilvēku, kas atrodas Ukrainas gūstā, lūguši, lai viņus izslēdz no apmaināmo saraksta, piektdien vēsta Krievijas laikraksts "Kommersant", atsaucoties uz avotiem Austrumukrainas situācijas noregulējuma Trīspusējā kontaktgrupā (TKG).

Aptuveni 40 cilvēki, kurus Ukraina grasījusies nodot Donbasa okupantiem, atteikušies piedalīties apmaiņā un atgriezties Austrumukrainā, sacīja viens no avotiem.

Daļa nevēlas atgriezies Ukrainas rajonos, kas neatrodas Kijevas kontrolē, bet citi grib izciest viņiem piespriesto sodu, tādējādi slēdzot jautājumu par kriminālvajāšanu Ukrainā, sacīja avots.

Krievijas atbalstītie Donbasa kaujinieki kritizē Ukrainas valdību, ka tā nav veikusi tā dēvēto juridisko attīrīšanu, respektīvi, nav slēgusi pret apmaināmajām personām ierosinātās krimināllietas. Rezultātā arī pēc atbrīvošanas pret cilvēkiem tiek turpināta izmeklēšana vai arī viņi tiek uzskatīti par noziedzniekiem.

Luhanskas kaujinieku kategoriskā prasība veikt visu apmaiņai paredzēto personu "juridisko attīrīšanu" bija viens no iemesliem, kāpēc TKG sēdē 18.decembrī nav izdevies līdz galam saskaņot "lielās apmaiņas" norisi.

Ukraina un okupētās Austrumukrainas teritorijas jauno gadu grib sākt bez otras puses gūstekņiem.

TKG sarunu gaitā ticis izskatīts variants, ka Starptautiskā Sarkanā Krusta Komiteja pārbaudīs, vai apmaiņas kandidāti no došanās uz Austrumukrainu atteikušies brīvprātīgi.

Tomēr Donbasa kaujinieki pauduši vēlmi, lai pārbaudi veic TKG humāno jautājumu apakšgrupas koordinators Tonijs Frišs.

Pārbaudi Frišs varēs uzsākt pēc 25.decembra, sacīja laikraksta sarunbiedrs.

Krievija 2014.gada februārī okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu. Kopš 2014.gada aprīļa Maskavas atbalstītie un apbruņotie kaujinieki, diversanti un Krievijas regulāro vienību karavīri ieņēmuši plašus apvidus Luhanskas un Doņeckas apgabalos Ukrainas austrumos.

Sodot Krieviju par Krimas aneksiju un Austrumukrainas destabilizāciju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis noteikušas sankcijas daudzām Krievijas augstākajām amatpersonām, Kremļa tuvākā loka cilvēkiem, kā arī Krievijas finanšu, aizsardzības, enerģētikas un citām nozarēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!