Foto: stock.xchng

Debates par viendzimuma laulību legalizēšanu naktī uz piektdienu Francijas parlamenta apakšpalātā pāraugušas nekārtībās, kuru laikā deputāti likuši lietā arī dūru spēku.

Galīgais balsojums par viendzimuma laulību legalizēšanu Francijas parlamentā paredzēts otrdien. Tuvojoties izšķirošajai dienai, Parīzē un citās Francijas pilsētās protesti notiek ik dienas.

Francijas ielās valdošā spriedze bija jūtama arī parlamenta apakšpalātā - Nacionālajā sapulcē -, kur februārī jau apstiprinātais un pēcāk arī Senātā atbalstītais likumprojekts nodots izskatīšanai otrajā lasījumā.

Naktī uz piektdienu debates par pretrunīgi vērtēto likumprojektu pārauga nekārtībās, kad lielākās opozīcijas partijas - Francijas Tautas kustības savienības (UMP) - deputāti devās pie koalīcijas likumdevējiem, šādi, pēc pašu teiktā, reaģējot uz tieslietu ministra padomnieku provokācijām.

Nekārtības ilga vairākas minūtes, un to laikā, kā tiek ziņots, deputāti lietā likuši arī dūru spēku.

Kā atzina kāds ministrs, nekas tamlīdzīgs pēdējo 30 gadu laikā Francijas parlamenta apakšpalātā nebija pieredzēts.

Tikmēr viendzimuma laulību legalizēšanas pretinieki ceturtdien rīkoja kārtējās protesta akcijas gan Parīzē, gan citās pilsētās, lai arī ceturtdienas mītiņi bija daudz miermīlīgāki nekā trešdien, kad protestētāji uzbruka žurnālistiem un demolēja automašīnas.

Vienlaikus gan saņemtas ziņas par vēl vienu uzbrukumu homoseksuāļu bāram.

Jau vēstīts, ka Lillē trešdien četru vīriešu uzbrukumā cietuši trīs homoseksuāļu bāra darbinieki.

Naktī uz ceturtdienu līdzīgs uzbrukums noticis arī Bordo valsts dienvidrietumos.

Francijas prezidents Fransuā Olands izteicis nosodījumu vardarbībai, savukārt iekšlietu ministrs Manuels Valss brīdinājis, ka demonstrantu vidū cenšas iefiltrēties galēji labējo ekstrēmistu grupējumi, kuri izraisa nekārtības.

Sagaidāms, ka likums, ar kuru viendzimuma pāriem atļauts precēties un adoptēt bērnus, stāsies spēkā vasaras sākumā, kad to būs parakstījis prezidents un tas būs publicēts oficiālajā laikrakstā.

Viendzimuma laulību legalizācija ir viens no Olanda priekšvēlēšanu solījumiem.

Jau tagad Francijā viendzimuma pāri var reģistrēt partnerattiecības, tomēr sociālisti nolēmuši legalizēt homoseksuāļu laulības un ļaut geju un lesbiešu pāriem adoptēt bērnus.

Pret šo soli iestājās labējā opozīcija un katoļu baznīca.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!