Pasaules uzmanība decembrī bija piesaistīta Āzijas reģionam. Taizemē notikuši vērienīgi opozīcijas protesti, bet teroristu uzbrukumos Mumbajā gājuši bojā simtiem cilvēku. Ziemassvētku laiks nav spējis mierināt arī agresīvi noskaņotus grieķus.

Indijas finanšu galvaspilsētu Mumbaju satricinājuši teroristu uzbrukumi. Kaujinieki ieņēmuši divas luksusa viesnīcas "Taj Mahal" un "Oberoi Trident", kā arī ebreju centru "Nariman House", un uzbrukuši vēl astoņām vietām Mumbajā, tostarp galvenajai dzelzceļa stacijai, slimnīcai un kādam luksusa restorānam. Par uzbrukumu mērķiem kļuvuši galvenokārt ārzemju tūristi. Tika nogalināti aptuveni 190, bet ievainoti 300 cilvēki. Vēlāk atklājies, ka Indijas amatpersonas par plānotajiem uzbrukumiem tikušas brīdinātas. Saistībā ar šiem notikumiem atkāpās Indijas iekšlietu ministrs Šivradžs Patils. Indijas premjerministrs Manmohans Singhs kaujinieku uzbrukumos vainojis Pakistānā bāzēto grupējumu "Lashkar-e-Taiba". Savukārt Pakistānas vadība noliegusi jebkādu saistību ar uzbrukumiem.

Foto šeit!

Taizemē izvērtušies plaši protesti pret pastāvošo varu. Tūkstošiem demonstrantu izgājušu ielās, bet vēlāk protestētāji ieņēmuši Bangkokas lidostu, iesprostojot tajā tūkstošiem ceļotāju. Premjers atteicies pakļauties protestētāju prasībām, bet vēlāk bija spiests atkāpties saskaņā ar tiesas lēmumu, kura vēlēšanu rezultātu falsifikācijas dēļ likvidējusi valdošo partiju. Par jauno Taizemes premjeru vēlāk ievēlēts opozīcijas līderis Abhisits Večačiva.

Foto šeit!

 Pēc 15 gadus veca jaunieša nogalināšanas Grieķijā izvērtušās masu nekārtības, jauniešiem demolējot ēkas un iesaistoties sadursmēs ar policiju. Zēna slepkavībā apsūdzētais policists apgalvojis, ka jauniešu protesta laikā raidījis brīdinājuma šāvienu, bet lode zēnam trāpījusi rikošetā. Nekārtības pāraugušas vispārējā streikā un iedzīvotāju dziļākā neapmierinātībā ar valdības rīcību ekonomiskās krīzes apstākļos. Grautiņi Grieķijā var turpināties mēnešiem ilgi.

Foto šeit!

 Zimbabvē holeras epidēmijas dēļ decembrī tika izsludināts ārkārtas stāvoklis. Slimība nogalinājusi ap 800 cilvēku, vēl 15 tūkstoši iedzīvotāju tikuši inficēti. Rietumvalstu līderi mudinājuši atkāpties Zimbabves ilggadējo līderi Robertu Mugabi, kura vadībā kādreiz plaukstošā valsts nonākusi krīzē.

Janvārī pareizticīgo pasaule atvadījās no patriarha Aleksija II, bet Krievijas amatpersonas atzinušas valsts ekonomikas nonākšanu recesijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!