Foto: AP/Scanpix

Pasažieru prāmis "Norman Atlantic", kurā svētdien izcēlies milzīgs ugunsgrēks, šobrīd dreifē Adrijas jūras dienviddaļā Albānijas krasta virzienā, bet glābšanas darbus joprojām apgrūtina vētrainais laiks un biezie dūmi.

Glābšanas operācijā iesaistījušies Grieķijas, Itālijas un Albānijas kuģi, bet vēja ātrums nelaimes rajonā brāzmās sasniedz gandrīz 30 metrus sekundē un viļņu augstums - sešus metrus, tādēļ tuvoties degošajam kuģim ir grūti un bīstami. No 478 pasažieriem un apkalpes locekļiem pagaidām tikai 136 izdevies nogādāt drošībā, paziņojušas Grieķijas amatpersonas. Sākotnēji tika ziņots, ka prāmī atrodas 466 cilvēki.

Lai gan pēcpusdienā vētra nedaudz pierimusi, darbi norisinās gausāk nekā gribētos, jo viļņi jūrā joprojām ir tik lieli, ka ir grūti nocelt cilvēkus no kuģa un glābšanas laivām, atzinusi Grieķijas Jūrlietu ministrija.

Grieķijas armijas helikopteri "Super Puma" pa diviem pārceļ cilvēkus no prāmja uz Itālijas kuģi "Europa", kas koordinē glābšanas operāciju. Glābēji arī mēģina piestiprināt pie prāmja virvju kāpnes, pa kurām cilvēki varētu nokāpt uz palīgā atsteigušos velkoņu klāja. Iepriekš helikopters vairākkārt mēģinājis izglābt divus jūrā iekritušus cilvēkus, bet ziņu par viņu likteni nav.

Naktij tuvojoties, velkoņi turpina no šļūtenēm laistīt degošā kuģa pakaļgalu un vidusdaļu ar jūras ūdeni.

Grieķijas televīzija pārraidījusi pa mobilajiem tālruņiem saņemtos izmisušo pasažieru palīgā saucienus. "Nevaru paelpot, mēs te visi sadegsim kā žurkas, Dievs, glāb mūs!" - šos telefonā dzirdētos sava vīra vārdus atstāstījusi kuģa pavāra sieva. Kā vēstījis kāds izglābtais, karstums izplatījies ātri un viņi jau jutuši, kā kūst viņu kurpju zoles.

Tikmēr tie pasažieri, ko vēl nav izdevies izglābt, Grieķijas televīzijai sacījuši, ka liesmas noplakušas, bet visvairāk viņus uztrauc vētra.

"Mēs atrodamies uz augšējā klāja, esam izmirkuši, pārsaluši, saelpojušies dūmus un klepojam. Te ir gan sievietes, gan bērni, gan vecāki ļaudis," stāstījis viens no pasažieriem.

Par upuriem šobrīd netiek ziņots.

Kā vēstīja privātā telekompānija "Mega", nelaimes signāls no prāmja "Norman Atlantic" saņemts ap pulksten četriem naktī pēc Latvijas laika, kad tas atradies ceļā no Patras ostas Grieķijā uz Itāliju, 44 jūras jūdzes (vairāk nekā 80 kilometrus) no Grieķijas Korfu salas.

Zināms, ka ugunsgrēks sācies uz prāmja automašīnu klāja, kur atradušās 20-25 cisternas ar olīveļļu, un liesmas strauji izplatījušās pa visu kuģi. Kopumā kuģī atradušās 195 automašīnas.

Kuģis pieder Grieķijas prāmju kompānijai ANEK un kuģo ar Itālijas karogu. Pēc Grieķijas Jūrlietu ministrijas ziņām, 268 prāmja pasažieri ir grieķi, pārējie ir Turcijas, Itālijas, Albānijas, Vācijas, Šveices, Francijas, Krievijas, Austrijas, Lielbritānijas un Nīderlandes pilsoņi, bet apkalpē ir 22 Itālijas un 34 Grieķijas pilsoņi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!