Foto: Sputnik/Scanpix

Eiropas Savienība (ES) samitā par godu 60.izveides gadadienai plāno atkārtot savas saistības pret "mūsu kopīgo nākotni", liecina samita deklarācijas projekts.

Tāpat bloka dalībvalstis solīs strādāt "pie vēl lielākas vienotības", vienlaikus ļaujot "dažādu tempu un intensitātes" sadarbību, lai gan par šo jēdzienu dalībvalstu starpā varētu rasties saspīlējums.

"Mēs esam apņēmušies padarīt ES spēcīgāku un elastīgāku, veidojot vēl ciešāku vienotību un solidaritāti mūsu starpā," liecina 27 bloka dalībvalstu dokumenta projekts, kas datēts ar 16.martu.

Visticamāk par deklarāciju ES dalībvalstis diskusijas turpinās līdz 25.marta samitam Romā, kas tiek rīkots par godu Romas līgumam, ar kuru tika likti bloka pamati.

Romas samits notiks ES izšķirošā laikā, jo Lielbritānija gatavojas sākt izstāšanās sarunas, bet citās bloka zemēs eiroskeptiskie spēki iegūst arvien lielāku varu.

Pusotru lappusi garajā dokumentā, kura kopija sestdien nonākusi ziņu aģentūras AFP rīcībā, uzsvērts, ka "vienotība ir gan nepieciešamība, gan mūsu brīva izvēle". "Atsevišķi globālā dinamika mūs aiznestu perifērijā. Kopā būšana sniedz mums vislabāko iespēju to ietekmēt un aizstāvēt mūsu kopīgās intereses un vērtības," piebilsts dokumentā.

Tomēr tajā arī norādīts, ka "mēs rīkosimies kopīgi, kad vien ir iespējams, dažādos tempos un intensitātē, kur tas nepieciešams, kā mēs to esam darījuši arī iepriekš atbilstoši līgumam, un atstāsim atvērtas durvis tiem, kas vēlas pievienoties vēlāk".

Šajā tekstā ir jūtama ideja par tā dēvēto divātrumu jeb vairāku ātrumu Eiropu, ko atbalsta ES lielvalstis Vācija un Francija, bet pret kuru iebilst jaunākās bloka dalībvalstis no Centrālās un Austrumeiropas Polijas vadībā, bažījoties, ka atpaliks attīstībā.

Angļu valodā rakstītais dokuments var tikt mainīts pirms Romas samita, tomēr dažu daļu nomaiņa ir maz ticama.

"Mūsu savienība ir nedalīta un nedalāma," lasāms paziņojumā, kas noslēdzas ar vārdiem, ar kuriem tika pabeigta arī Romas līguma 50.gadadienas deklarācija: "Mēs esam apvienojušies uz labāku. Eiropa ir mūsu vienotā nākotne".

Pirms desmit gadiem 27 valstu pieņemtā dokumenta mērķis bija atjaunot ticību ES idejai pēc tam, kad Francijas un Nīderlandes vēlētāji noraidīja ES konstitūciju.

Romas samitu aizēnos Lielbritānijas izstāšanās no bloka process, kā arī gaidāmās vēlēšanas Francijā un Vācijā, kur populistiski spēki var nonākt pie varas, lai gan galēji labējais populists Gērts Vilderss pagājušajā nedēļā zaudēja nozīmīgajās Nīderlandes parlamenta vēlēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!