Līdzšinējā Hāgas Starptautiskā kara noziegumu tribunāla galvenā prokurore Karla del Ponte pēdējā preses konferencē pirms atkāpšanās no amata norādījusi, ka viņa ir apbēdināta, ka daži kara noziedznieki joprojām ir uz brīvām kājām, raksta BBC.
Prokurore paziņoja, ka Ratko Mladiča un Radovana Karadžiča atrašanās brīvībā ir kauna traips pārējiem tribunāla lieliskajiem sasniegumiem.

Del Ponti nākamajā gadā galvenā prokurora amatā nomainīs Beļģijas prokurors Serdžs Brammercs, kurš pašlaik vada izmeklēšanu lietā par bijušās Libānas premjerministra Rafika Hariri slepkavību 2005.gadā.

Preses konferencē del Ponte arī atkārtoja savu jau iepriekš izteikto aicinājumu turpināt kara nozieguma tribunāla bijušās Dienvidslāvijas jautājumos darbu līdz brīdim, kad būs notverti un notiesāti četri pēdējie aizdomās turamie. Pašlaik paredzēts, ka šis tribunāls beigs darbu 2010.gadā.

Prokurore arī aicināja turpmāk saīsināt lietu izskatīšanas laiku, kā arī pārtraukt aizstāvībai pašlaik atļauto liecinieku nopratināšanu, tādējādi liekot tiem vēlreiz pārdzīvot pieredzēto. Turklāt prokurori neapmierina kārtība, ka apsūdzētie drīkst doties mājās Ziemassvētku brīvdienās, jo šo praksi pagājušajā gadā 12 ieslodzītie bija izmantojuši savā labā.

Del Ponte pēdējo astoņu darba gadu laikā tika uzskatīta par pasaulē ietekmīgāko krimināllietu juristi, likusi tiesas priekšā stāties daudziem kara noziegumos aizdomās turētajiem un kļuvusi par godīgas tiesas simbolu kara noziegumos cietušajiem. Nākamajā gadā viņa kļūs par Šveices vēstnieci Argentīnā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!