Foto: DELFI

Ar ruporos un plakātos skandētiem saukļiem "Mēs esam feministes," "Apturiet seksismu," "Mēs neesam šeit, lai jums izpatiktu" tūkstošiem sieviešu un vīriešu devās Starptautiskās sieviešu tiesību dienas gājienā Briseles ielās. Gājienam sekoja līdzi arī portāls "Delfi." Kā jau iepriekš vēstīja mediji Beļģijā, visā valstī arodbiedrība FGTB / ABVV ir aicinājusi sievietes streikot divas dienas, proti, svētdien un pirmdien.

Viņu sauklis šajā kampaņā ir šāds: "Mēs visas apstājamies, mēs apturam visu, mēs apstājamies visur".

Beļģijas sabiedriskais medijs RTB, atsaucoties uz policijas datiem, vēsta, ka svētdien gājienā piedalījās ap 6300 cilvēku. Līdzīgi gājieni 8. martā daudzās pasaules valstīs, arī Latvijā.

"Es uzskatu, ka ir ļoti svarīgi izglītot zēnus feministiskā garā, un par laimi viņi nebūs agresīvi vīrieši, kuri ir pret vienlīdzību un kuri nerespektē sievietes," tā portālam "Delfi" saka divu zēnu māte Laura, sastapta gājiena pulcēšanās vietā netālu no Centrālās stacijas Briselē.

Puikām rokās plakāti "Apturiet seksismu!" un šajā dienā viņi pēc pašu iniciatīvas ir solidarizējušies ar māti vienotā vizuālā izskatā, proti, visiem trim ir sarkanas lūpas un vaigu spīdums. Laura ir noraizējusies, ka dzimumu līdztiesības jautājumi skolu mācību programmās ir nepietiekami iekļauti, tāpēc ar zēnu izglītošanu jānodarbojas mājās. Turklāt Starptautiskās sieviešu tiesību dienas gājienos ģimene dodas jau septīto gadu, puikas ir līdzi kopš pusgada vecuma sasniegšanas. "Kā viņi attiecas pret meitenēm skolā? Vismaz pagaidām, cik es zinu, labi," teic Laura.

Briselē dzīvojošais Žils savukārt gājienā ieradies kopā ar vienaudzēm: "Es pievienojos šim gājienam, jo uzskatu: jo vairāk cilvēku pulcējas cīņai par labu mērķi, jo labāk." Jautāts, kādas ir galvenās problēmas, ar kurām sievietes saskaras ikdienā Beļģijā, Žils attrauc: iespējams, viņš kā vīrietis nenosauks visas, "taču es domāju, viņas ļoti skar nevienlīdzība darbā, kā arī uzmākšanās uz ielas."

Sofijai šis ir pirmais Starptautiskās sieviešu tiesību dienas gājiens. Nolēmusi piedalīties, jo viņu kā sievieti nevienlīdzības problēmas skar primāri. "Taču izmaiņas ir sākušās, un mums ir jābūt to daļai, ne tikai sievietēm, arī vīriešiem. Veids, kā sabiedrība ir veidota, tas ir reāli sa*****, un diskriminācija ir uz soļa. Sabiedrībai ir jābūt izglītotai," saka Sofija. Iespējams, viņa atsauksies arodbiedrības uzsaukumam streikot arī nākamajā dienā, proti, pirmdien. "Šodien redzēsim, vai mūs uzklausīs, un tad arī lemšu, ko darīšu rīt," saka Sofija.

Arī viņas draudzene Selīna atzīst, ka sieviešu tiesības joprojām nav pilnīgas, nav vienlīdzības atalgojumā, kā arī attiecībās starp dzimumiem. "Ja mēs sakām kaut ko vai, ja mēs esam dusmīgas par kaut ko, to neuztver normāli, bet gan saka: "viņas ir trakas, histēriskas sievietes,"" paskaidro Selīna.

Pasākuma rīkotāji "Marche Mondiale des Femme" ("Pasaules sieviešu gājiens") norāda, ka apkarojot sociālo nevienlīdzību starp vīriešiem un sievietēm, izdotos arī apkarot ar dzimumu saistīto vardarbību. "Kā cīnīties ar mājas darbu pārslodzi, ja nav kvalitatīvu un pieejamu pakalpojumu? Kā aiziet no dzīvesbiedra vai vecākiem, ja nevar atļauties dzīvot viena," organizatoru vēstīto citē RTB.


Tiesa, šis nav vienīgais sieviešu tiesībām veltītais pasākums, Briseles pilsētas organizētā Sieviešu tiesību nedēļa ilgst no 4. līdz 11. martam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!