Foto: DELFI

Kijevas centrā iepretim Ministru kabineta ēkai jau ilgāk par nedēļu notiek Oļega Ļaško Radikālās partijas rīkotā protesta akcija "Tarifu Maidans", kurā valdībai tiek pieprasīta paaugstināto komunālo pakalpojumu (tostarp gāzes, elektrības, ūdens, atkritumu izvešanas) cenu pārskatīšana.

Uz trotuāra iepretim valdības iestādei ir saceltas brezenta teltis, kūp skursteņi un ugunskuri mucās. Tāpat uzcelta skatuve, no kuras dalībniekus uzrunā protesta akcijas līderi, otrdien notikuma vietā (akcijas astotajā diennaktī) Mihaila Hruševska ielā novēroja portāls "Delfi".

Foto: DELFI

"Akcijas mērķis ir aizsargāt cilvēku tiesības, jo valdība, prezidents, parlamenta vairākums veic noziedzīgu politiku, kas noved pie cilvēku nabadzības. Šodien cilvēki nevar samaksāt par komunālajiem pakalpojumiem, nevar samaksāt ļoti augstās cenas," Latvijas žurnālistiem pēc nokāpšanas no skatuves skaidroja protesta līderis – Ukrainas parlamenta deputāts Oļegs Ļaško.

"Miljoni faktiski ir kļuvuši par "bomžiem", "bomžiem", nav iztikas līdzekļu. Mēs esam šeit, lai aizstāvētu cilvēku intereses," uzsvēra par populistu uzskatītais politiķis, papildinot, ka viņu neinteresē savas partijas reitingi, bet tikai "pilsoņu sociālo tiesību aizsardzība".

"Lai populisti domā par saviem reitingiem, bet es domāju par tautu," apgalvoja Ļaško, ar kuru saruna notika viņa miesassargu un atbalstītāju ciešā ielenkumā.

Foto: DELFI

Oļegs Ļaško ir Ukrainas parlamenta deputāts, kura vadītajai Oļega Ļaško Radikālajai partijai ir 21 vieta Augstākajā radā. Ļaško pērn kandidēja arī uz Ukrainas prezidenta krēslu. Politiķis pazīstams ar savu populistisko politiku un agresīvo uzvedību.

Lai gan pie teltīm redzami plīvojam Ļaško partijas karogi, viņš pats un viņa domubiedrs Andrejs Lazavojs apgalvo, ka tā nav politiska akcija. "Cilvēkiem vienkārši nav ar ko maksāt. Tā nav politiska, tā ir pilsoniska akcija," uz portāla "Delfi" jautājumu norādīja Lazovojs, kurš skaidro, ka pakalpojumu cenas neatbilst cilvēku ienākumu līmenim.

Ļaško stāsta, ka valdības nepiekāpšanās gadījumā tiks pieprasīta tās demisija un pirmstermiņa vēlēšanas. "Prezidenta, parlamenta un valdības politika šodien ir pret tautu un tautas nākotni," paziņoja Ļaško. Viņš gan neprecizēja, cik ilgi tiks gaidīta valdības atbilde.

Pēc intervijas kāds sirms kungs savas iedzīvotāju kopienas vārdā steidz izmantot iespēju nodot Ļaško vēstuli ar iedzīvotāju sūdzībām par sliktajiem dzīves apstākļiem. Tāpat, pie akcijas līdera tiek pievesta veca kukažiņa, kura vēlas politiķim pateikties par viņa rūpēm. Savukārt kāda jauna sieviete steidz nofotografēties blakus Ļaško, bet vīrietis izmisīgi vēlas paspiest viņam roku.

Foto: DELFI

Pie akcijas nories vietas sastaptie miliči pastāstīja, ka pasākuma dalībnieku skaits ir mainīgs, jo cilvēki nāk un iet. Maksimālais skaits otrdien brīžiem pārsniedzis simtu, lēš kārtības sargi. Savukārt portāls "Kiev Segodnya" raksta, ka 23. oktobrī protests pulcējis aptuveni 300 cilvēkus.

Ukrainā no 1. oktobra ir spēkā ziemas tarifi par gāzi, kas ietekmē apkures un ūdens uzsildīšanas cenas, raksta portāls "Finance.ua". Tas vēl vairāk palielinās cilvēku tēriņus par komunālajiem pakalpojumiem, kas jau iepriekšējos mēnešos ir pieauguši.

Foto: DELFI

Tikmēr Ukrainas enerģētikas un ogļu ieguves ministrs Vladimirs Demčišins skaidro, ka vismaz 40% iedzīvotāju varēs maksāt par gāzi līdzšinējo cenu. "Tarifu Maidanu" viņš sauc par "politisku akciju", kura, domājams, negūs plašu tautas atbalstu un apsīks, informē "Finance.ua".

Pasākumā sastaptais pensionārs Andrejs, kuram esot trīs bērni un seši mazbērni, portālam "Delfi" pastāstīja, ka tauta ir neapmierināta ar pakalpojumu cenu pieaugumu, kā arī ar ierēdņiem, kuri nespēj izskaidrot, kā tikuši pie vērtīgiem īpašumiem un uzņēmumiem.

64 gadus vecais kungs stāsta, ka pērn piedalījies Kijevas Maidanā, jo cerējis uz pārmaiņām. "Šis pasākums ir Maidana turpinājums," viņš norāda.

Tikmēr Krimas tatāru politiskais līderis un Ukrainas Augstākās radas deputāts Refats Čubarovs, ar kuru trešdien Kijevā tikās Latvijas žurnālisti, neatbalsta, ka šādas politiskas akcijas laikā, kuru organizē apšaubāmas reputācijas cilvēki, tiek izmantots un tādejādi degradēts Maidana vārds, kas saistās ar "Cieņas revolūciju" un cēliem mērķiem.

Foto: DELFI

Vakarā, kad Kijevu jau klāja tumsa, protesta vietā joprojām bija novērojama cilvēku kustība, un kūpoši telšu skursteņi. Tuvumā redzami miliči, bet no ielas otrā pusē esošā parka visu vēro vīri melnās jakās un ar rācijām.

Kāds vidēja vecuma vīrs militārā apģērbā izrāda nepatiku pret to, ka žurnālisti nometnes iekšpusē fotografē teltis. "Jūs esat valstī, kur cilvēkus nolaupa un vairs nekad neatrod. Tu saprati?" portālu "Delfi" brīdināja bārdainais vīrs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!