Foto: DELFI

Pēc 47 Eiropas Savienībā pavadītiem gadiem Lielbritānija no tās izstājusies - šī stunda sita pulksten 23 pēc Londonas laika jeb pulksten 1 pēc Latvijas laika. Kamēr "Brexit" atbalstītāji līksmoja britu parlamenta skvērā un citviet pilsētā, piektdienas vakarā Lielbritānijas karogi tika nolaisti vai aizgādāti prom no Eiropas institūcijām.

Neilgi pirms brīža, kad Lielbritānija izstājās no ES, "Brexit" partijas vadītājs Naidžels Farāžs uzteica šo soli, sakot "Mēs to izdarījām" un "Īstā uzvarētāja ir demokrātija".

Tāpat viņš slavēja premjeru Borisu Džonsonu kā "harizmātisko premjerministru" un sacīja, ka Lielbritānija rāda piemēru citām ES valstīm.

Pienākot brīdim, kad Lielbritānijas izstājās no ES, tika atskaņotas pulksteņa skaņas, arī tika malkots un pāri galvām laistīts šampanietis. Pēc tam atskaņoja Lielbritānijas himnu, kurai sanākušie dziedāja līdzi.

Kamēr "Brexit" atbalstītāji līksmoja britu parlamenta skvērā un citviet pilsētā, piektdienas vakarā Lielbritānijas karogi tika nolaisti pusmastā vai aizgādāti prom no Eiropas institūcijām.

Lai nodrošinātu sakārtotu izstāšanās procesu, izstāšanās līgums paredz regulējumu saistībām, ko Apvienotā karaliste uzņēmusies kā ES dalībvalsts un rada pakāpenisku pāreju uz Apvienotās karalistes kā trešās valsts ārpus ES statusu, tajā skaitā finanšu vienošanās, pilsoņu tiesību regulējums un pārejas perioda nosacījumi, iepriekš vēstījusi Ārlietu ministrija.

"Brexit" process iedalāms divos pamata posmos. Pirmais ir pārejas periods no 2020. gada 1. februāra līdz 31. decembrim. Otrs skar Apvienotās karalistes un ES nākotnes attiecības, par kurām sarunas notiks pārejas perioda laikā ar mērķi noslēgt līgumu līdz 2021. gadam.

Apvienotā karaliste Eiropas valstu kopienā pavadīja 47 gadus. Vai šī atšķelšanās radīs vēl tālāku šķelšanos pašā Lielbritānijā un kādu ietekmi tā atstās uz saliniekiem? Vairāk par to iespējams lasīt te.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!