Foto: Publicitātes attēli

Latvija piedalīsies starptautiskajā izstādē "Expo 2020" Dubaijā, bet valsts paviljonu varētu celt izstādes organizatori Apvienotie Arābu Emirāti (AAE) un Latvija to īrētu, portāls "Delfi" uzzināja Latvijas vēstniecība Abū Dabī, tiekoties ar ekonomikas ministru Ralfu Nemiro un vēstnieku Ati Sjanīti.

Ievērojamā pasaules sasniegumu izstāde "Expo 2020" tiks atklāta 2020. gada 20. oktobrī, tomēr līdz šim nebija skaidrs, kā tiks realizēta Latvijas iesaistīšanās tajā.

Pirms tam valdība bija uzdevusi Ekonomikas ministrijai lauzt iepriekš noslēgto "Expo" organizēšanas līgumu ar Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru (LTRK). 26. novembrī valdība atbalstīja valsts dalību prestižajā pasākumā, taču jautājums par paviljonu palika atklāts. Ekonomikas ministrs Ralfs Nemiro neizslēdza iespēju, ka Latvija varētu piedalīties bez sava paviljona.

Pirmdien Nemiro tikās ar AAE ministri "Expo" lietās Rēmu al Hašimi un ekspertiem. Sarunu gaitā runāts par to, ka AAE varētu celt mūsu valsts paviljonu, bet Latvija to nomātu, otrdien Latvijas vēstniecībā Abū Dabī žurnālistiem apstiprināja pats Nemiro.

Foto: Publicitātes attēli

Nemiro skaidro, ka sarunas bija veiksmīgas un AAE puse izrādīja pretimnākšanu. Šādas vienošanās realizācija ļautu ietaupīt Latvijas "Expo" izmaksas un samazināt atvēlēto finansējumu, viņš norāda. Iepriekš Latvijas dalībai "Expo 2020" Dubaijā bija nolemts veltīt aptuveni četrus miljonus eiro.

Līdz šim izstrādātā paviljona projekta dizainā saskatītas nepilnības – būves atvērtā cauruļveida forma tuksnesī, kur ir smiltis un mežonīga svelme, var radīt neērtības racionāli izmantot telpas, skaidro Nemiro. Ir nepieciešama noslēgta vide, taču pati paviljona ideja jāsaglabā, viņš ir pārliecināts.

Foto: Publicitātes foto

Sarunas vēl ir procesā, taču ministrs neredz šķēršļus nokārtot formalitātes un projektu pabeigt savlaicīgi līdz izstādes sākumam: "Temps ir uzņemts ļoti straujš, arābu puse strādā un ir vērsta uz sadarbību. Mūsu intereses sakrīt un ceļš tad ir gludāks."

Nemiro aicina izstādē ieinteresētus Latvijas uzņēmējus pieteikties Ekonomikas ministrijā. Ministrs izceļ, ka Latvijas paviljons atradīsies stratēģiski nozīmīgā vietā – pie vienas no "Expo 2020" ieejām.

Nepiedalīties nevar

AAE ir reģions, kas ir atvērts sadarbībai paver plašas iespējas. "Šis ir jauns tirgus, kur var izpausties," uzsver Nemiro. Dalību izstādē ir žests, ar kuru parādām, vai gribam sadarboties, viņš skaidro. Turklāt arābi ir pretimnākoši un to nevar neizmantot.

Nepiedalīšanās Dubaijas "Expo 2020" būtu pielīdzināma diplomātisko attiecību pārtraukšanai ar AAE, uzsver Nemiro.

AAE ir apņēmušies sarīkot visplašāko "Expo" un panākuši, ka dalību tajā apstiprinājušas 192 valstis.

AAE ir visu Eiropas Savienības (ES) valstu vēstniecības, kas liecina par šī reģiona nozīmīgumu, papildina vēstnieks Sjanīts. Turklāt Latvija būtu bijusi vienīgā no Eiropas, kas nepiedalītos šajā izstādē, viņš atzīmē. "Šeit nepiedalīties būtu dārgāk nekā piedalīties," vēstnieks atsaucas uz kāda skandināvu ministra teikto.

Sjanīts Dubaiju dēvē par Āzijas Londonu un skaidro, ka tikai četru stundu lidojuma attālumā atrodas Indija ar augošo vidusšķiru. Miljoniem cilvēku no Āzijas vidusšķiras redz AAE kā lielisku vietu dzīvei, un tās ir liela iespēja biznesam šajā reģionā.

Pirmo reizi reģionā

"Expo 2020" notiks AAE pilsētā Dubaijā no 2020. gada 20. oktobra līdz 2021. gada 10. aprīlim.

Tā būs pirmā reize, kad vērienīgais pasākums notiek Tuvo Austrumu, Dienvidāzijas un Āfrikas reģionā (MEASA).

Izstāde aizņems 438 hektārus. Apmeklētājiem būs pieejamas 200 ēdināšanas iespējas un ik dienu notiks vairāk nekā 60 dažādi pasākumi.

"Expo 2020" būs pirmā reize, kad izstādē piedalīsies visas Āfrikas valstis, turklāt katra ar savu paviljonu, nevis vienu kopīgu, kā tas ir bijis iepriekš, norāda organizatori.

Rīkotāji paredz izstāde laikā uzņemt vismaz 25 miljonus apmeklētāju.

2020. gada 27. novembrī izstādē paredzēta Latvijas nacionālā diena, kad būs iespēja sevi prezentēt "Expo 2020" apmeklētājiem, kā arī uzrunāt vairāk nekā 200 – 300 dažādu valstu medijus, sola organizatori.

Pasaules "Expo" pirmo reizi notika 1851. gadā Londonā. Tajā tika izstādīti cilvēka radītie brīnumi strauji mainīgajā pasaulē. Arhitektūra, saturs un tēma "Visu tautu rūpniecība" tika apvienoti, lai radītu ideju par valstu satikšanos kopīgā tehnoloģiju un tirdzniecības progresā. Parīzes Eifeļa tornis tika radīts 1889. gada Pasaules izstādei Francijā.

Pēdējo gadu laikā Pasaules izstāžu dalībnieki, to skaitā valdības, starptautiskas organizācijas un uzņēmumi, ir pulcējušies, lai rastu risinājumus universālām problēmām, popularizētu savus sasniegumus, produktus, idejas, inovācijas, savas nācijas zīmolu un savas valstis kā galamērķus tūrismam, tirdzniecībai un investīcijām.

Pasaules izstādes notiek Starptautiskā izstāžu biroja (BIE) pārvaldībā – starpvaldību organizācijā, kas atbild par starptautisko izstāžu ("Expos") pārraudzīšanu un regulēšanu, kā arī par izglītības, jauninājumu un sadarbības pamatvērtību veicināšanu. Mūsdienās BIE paspārnē tiek organizēti 4 izstāžu veidi: pasaules izstādes, specializētās izstādes, dārzkopības izstādes, un Milānas triennāle.

"Expo 2020" Dubaijā paredzēts kā ievērojams notikums ne tikai Apvienotajos Arābu Emirātos, bet visā Tuvo Austrumu, Āfrikas un Āzijas reģionos, aptverot 3,2 miljardus iedzīvotāju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!