Foto: AFP/Scanpix/LETA
Pa Vidusjūru patvēruma meklētāji Itālijā ierodas ne tikai piepūšamās gumijas laivās, bet arī slēpjoties luksusa klases ūdens transportlīdzekļos. Ieceļojušo migrantu skaits kopš krīzes spēji samazinājies, tomēr daudzi, kuriem patvērums atteikts, dzimtenē neatgriežas, bet gan "izgaist" vai, iespējams, ieplūst "pelēkajā" ekonomikā, portāls "Delfi" uzzināja Sicīlijā.

Tiekoties Katānijā Eiropas Robežu un krasta apsardzes aģentūras "Frontex" ēkā, iestādes pārstāve Eva Monkure vairākkārt pievēršas Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera nesenajai runai par Eiropas Savienības stāvokli. Galvenais, kas attiecas uz viņas darbavietu – priekšlikums uzlabot Eiropas robežapsardzības spēkus.

"Ņemot vērā, ka šogad "Frontex" nolemts palielināt līdz 10 000 darbiniekiem, kuri varētu būt bruņoti un ar tiesībām īstenot deportācijas, vajadzētu palīdzēt valstīm īstenot uz imigrāciju attiecināto likumdošanu," septembrī sacīja Junkers. "Frontex" tas nozīmē, ka operācijās vairs nevajadzēs paļauties tikai uz dalībvalstu robežsargiem, bet būs arī savi robežsargi.

Kopš 2014. gada Itālijas krastos izkāpuši aptuveni 600 000 patvēruma meklētāji. Tagad, migrantu skaits ir būtisks mazāks, tomēr "Frontex" pārstāve, jautāta par tuvāko gadu prognozēm, atzīst, ka migrācijas spiediens nemazinās. "Ja paskatāmies uz Āfrikas demogrāfiju – ir daudz jaunu cilvēku un nav pietiekami daudz darbavietu. Viņi meklē iespējas, un Eiropa ir pāri Vidusjūrai. Nestabilitāte Tuvajos Austrumos un karš Sīrijā nepalīdz. Tāpēc mēs esam piesardzīgi," norāda Monkure.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!