Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Trešdien Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā ukraiņu režisoram Oļegam Sencovam pasniegta šī gada Saharova balva par domas brīvību. Tā kā režisors ir notiesāts un atrodas stingra režīma kolonijā Krievijā, balvu viņa vārdā saņēma viņa advokāts Dmitrijs Dinze un māsīca Nataļja Kaplana, portāls "Delfi" uzzināja EP.

Balvas pasniegšanas ceremonijā Sencova māsīca nolasīja režisora rakstītu vēstuli, kurā viņš uzsvēra vārdu spēku, rakstot, ka "vārds ir galvenais un bieži arī vienīgais ierocis". "Ceru, ka vēl paspēšu kaut ko izdarīt, lai sajustu, ka esmu pelnījis šo apbalvojumu," Sencova rakstīto nolasīja Kaplana.

Kā seminārā pirms balvas pasniegšanas ceremonijas norādīja Dinze, viņam pagaidām nav zināms, ko Sencovs darīs ar naudas balvu – 50 tūkstošiem eiro – , kas tiek piešķirta Sencova balvas saņēmējiem, to viņš ieslodzītajam režisoram pavaicāšot nākamajā tikšanās reizē – janvārī. "Man ir grūti ko pastāstīt par viņa emocijām, jo viņš ir ļoti kluss un nekad neizrāda savas emocijas par to, kas notiek ap viņu,'' pastāstīja Dinze, ''viņš teica, ka ir laimīgs, par nomināciju un balvas piešķiršanu, bet, pirmkārt, viņš aicināja neaizmirst par cilvēkiem, kas ir ieslodzīti tāpat kā viņš."

Arī Sencova māsīca norādīja, ka viņai nav zināms, kā režisors paredzējis tērēt naudas balvu, viņa vien piebilda, ka cer – nauda režisoru sagaidīs, kad viņš iznāks no ieslodzījuma. "Oļegs vienmēr ir priecīgs redzēt šāda veida atbalstu un tas viņu uzmundrina," par sabiedrības un deputātu atbalstu teica Kaplana.

Dinze arī pastāstīja, ka viņam nav pieejas Sencova medicīniskajiem datiem. Tādēļ par ieslodzītā režisora veselību viņam zināms tikai tas, ko pastāsta pats Sencovs. Pēc 145 dienas ilgā badastreika vairāki Sencova iekšējie orgāni bija būtiski cietuši un saskaņā ar advokāta teikto, nav zināms, vai būs iespējams pilnība atlabt. "Oļegs izskatās mazliet labāk, vaigi ir sārtāki," režisora veselības stāvokli pēc badastreika pārtraukšanas raksturoja Dinze.

Pirms balvas pasniegšanas EP deputāts Mihails Gahlers (EPP, Vācija) medijiem norādīja, ka, lai panāktu taisnīgumu, ir svarīgi saglabāt spiedienu uz Krievijas valdošo varu: "Mēs pastāvīgi skatāmies, kā attīstās notikumi. Balva nav stāsta beigas, parlamentā mēs sekojam līdzi. Politiski – mums jāturpina ne tikai izdarīt spiedienu uz Krieviju, bet arī skaidri jāpasaka saviem Eiropas līderiem, ka viņiem viņš [Sencovs – aut.] jāpatur prāta, kad tiekas ar Krievijas amatpersonām. Man teica, ka [Angela – aut.] Merkele un [Emanuels – aut.] Makrons par šo ir personīgi runājuši ar Putinu. Tam ir jāturpinās. Mums ir sankciju instruments, es teiktu, ka vajag identificēt prokurorus un tiesnešus un viņiem būtu jābūt melnajā sarakstā, ar aizliegumu iebraukt mūsu valstīs.''

Foto: DELFI

Sencova advokāts arī pauda cerību, ka Saharova balvas saņemšana varētu pozitīvi ietekmēt režisora stāvokli: "Lai arī tas skan ciniski, es ceru, ka šie apstākļi – mana vizīte un runa te, Oļega Sencova apbalvošana – ietekmēs Krieviju un veicinās Krievijas-Ukrainas ieslodzīto apmaiņu."

Portāls "Delfi'' jau vēstījis, ka EP deputāti 2018. gada Saharova balvas 3 finālistus apstiprināja Ārlietu un Attīstības komiteju kopīgajā sanāksmē 9. oktobrī, bet EP priekšsēdētāju konference, kurā darbojas EP priekšsēdētājs Antoni Tajāni un politisko grupu vadītāji, 25. oktobrī lēma piešķirt apbalvojumu Sencovam.

"Ar savu drosmi un apņēmību, apdraudot savu dzīvību, Oļegs Sencovs ir kļuvis par simbolu pasaulē cīņā par politisko ieslodzīto atbrīvošanu Krievijā un visā pasaulē. Piešķirot viņam Saharova balvu, Eiropas Parlaments izsaka solidaritāti un atbalstu viņam un idejām, par kurām viņš iestājas,'' plenārsēdē, paziņojot 2018. gada laureātu, teica Tajāni, ''mēs pieprasām, lai viņu nekavējoties atbrīvo. Viņa cīņa mums atgādina, ka mūsu pienākums ir aizstāvēt cilvēktiesības visā pasaulē, jebkuros apstākļos."

Jau ziņots, ka Sencovs 2014. gada 11. maijā tika aizturēts Krievijas okupētajā Krimā aizdomās par "teroraktu plānošanu", bet 2015. gada augustā Krievijas tiesa viņam piesprieda 20 gadu cietumsodu. Tiesa Sencovu atzina par vainīgu centienos Krimas pussalā sarīkot teroraktus. Sencovs gan jebkādu vainu sev inkriminētajos noziegumos noliedzis. Savukārt otram šajā lietā notiesātajam ukraiņu aktīvistam Oleksandram Koļčenko tiesa piesprieda desmit gadu cietumsodu. Lai gan nedz Sencovs, nedz Koļčenko nelūdza viņiem piešķirti Krievijas pilsonību, abi tika tiesāti kā Krievijas pilsoņi. Sodu režisoram nākas izciest stingra režīma kolonijā.

Aktīvisti uzskata, ka Sencova un Koļčenko tiesa ir paraugprāva, lai parādītu, cik stingri Krievija izrīkosies ar disidentiem Krimā.

Portāls "Delfi" vēstījis, ka šī gada septembrī arī Saeima pieņēma paziņojumu par Sencovu, kurā nosodīja viņa prettiesisko aizturēšanu un aicināja Krieviju nekavējoties un bez nosacījumiem atbrīvot viņu un pārējos Krievijas prettiesiski aizturētos Ukrainas pilsoņus. Paziņojumā tika uzsvērts, ka Krievija Sencovu ir notiesājusi Krievijas militārajā tiesā kā Krievijas pilsoni, lai arī Sencovs nav atteicies no savas Ukrainas pilsonības un Krievijas pilsonība viņam uzspiesta.

Tāpat paziņojumā teikts, ka pastāv nopietns pamats uzskatīt, ka pret Sencovu aizturēšanas laikā ticis izdarīts pretlikumīgs spiediens – spīdzināšana un necilvēcīga izturēšanās -, lai viņš atzītu savu vainu viņam inkriminētajos noziedzīgajos nodarījumos.

Portāls "Delfi", atsaucoties uz ziņu aģentūru AP, jau ziņoja, ka Krievijā ieslodzītā ukraiņu režisora Sencova veselība ir cietusi neatgriezeniskus bojājumus pēc 145 dienu ilgā badastreika.

EP katru gadu piešķir padomju fiziķa un disidenta Andreja Saharova vārdā nosaukto balvu par domas brīvību. 1988. gadā pirmo reizi pasniegtās balvas mērķis ir godināt cilvēkus un organizācijas, kas aizstāv cilvēktiesības un pamatbrīvības.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!