Foto: Reuters/Scanpix

Skotija šobrīd nedomā par neatkarības iegūšanu, bet, lai arī turpmāk paliktu Eiropas Savienības (ES) sastāvā, tā cer iegūt īpašu ES statusu, atbildot uz portāla "Delfi" jautājumu Eiropas Parlamentā (EP) Strasbūrā, sacīja viens no pēdējo nedēļu pamanāmākajiem EP pārstāvjiem, skotu deputāts Alans Smits.

Smits 28. jūnija EP ārkārtas sesijā uzstājās ar runu, kas izpelnījās EP sen neredzētas ovācijas. Viņš savā uzrunā, kas skatāma šeit, kaismīgi sacīja, ka skotu tauta nav nodevusi Eiropas Savienību.

Foto: Kadrs no video

"Skotijas neatkarība ir cits jautājums, mēs drīzāk runājam par īpašu statusu. Mums Eiropas valstu saimē jau ir vairāki piemēri, kad atsevišķu valstu teritorijām ir noteikti īpaši nosacījumi. Ālandu salas, Fēru salas, pat Lielbritānijā mums ir Menas sala, Gērnsija un Džērsija, kurām, atrodoties ES valsts teritorijā, ir piemērots īpašs statuss. Skotija šobrīd šos iespējamos scenārijus vērtē," otrdien Strasbūrā sacīja Smits, kurš ikdienā EP pārstāv Zaļo un Eiropas Brīvās apvienības politisko grupu.

"Mēs neprasījām pēc "Brexit", mēs neko tādu nevēlējamies. Tas tomēr notika, tāpēc tagad mums jāsaprot, kāds ir iespējami labākais rezultāts, ko varam sasniegt, lai paliktu daļa no ES," pauda deputāts.

"Es vēlos uzrunāt Skotijas draugus Eiropā un vēlreiz atgādināt, ka Skotija vēlas palikt Eiropas Savienībā. Lielbritānija nobalsoja par izstāšanos, bet šī kampaņa bija balstīta melos," sacīja Smits, piebilzdams, ka šobrīd, meklējot labākos "Brexit" risinājumus, svarīgākais ir saglabāt mieru un nepieņemt pārsteidzīgus lēmumus.

Vēlos uzsvērt, ka visi ES pilsoņi, kuri šobrīd atrodas Skotijā, var justies droši.
Alans Smits

"Vēlos uzsvērt, ka visi ES pilsoņi, kuri šobrīd atrodas Skotijā, var justies droši. Mēs cienām to, ko šie cilvēki ir devuši Skotijai, ko darījuši tās labā. Mēs izcīnīsim katru cīņu, lai panāktu, ka katrs cilvēks, kurš vēlas palikt Skotijā, to arī droši var darīt," viņš solīja.

"Šis referenduma rezultāts mani apbēdina līdz sirds dziļumiem. Ļaudis Skotijā ir ļoti satraukti par to, kas notiks tālāk," sarunā piebilda Smits.

Komentējot savas partijas biedres, Skotijas premjerministres Nikola Stērdženas izteikumus par otrā referenduma rīkošanu, Smits savos izteikumos bija piesardzīgs.

"Otrs Skotijas neatkarības referendums? Viss ir iespējams, taču mums tikai pirms 21 mēneša jau bija referendums. 55% skotu nobalsoja, ka vēlas palikt Lielbritānijā. Daudzi, kuri tolaik balsoja par palikšanu Lielbritānijas sastāvā, tā rīkojās, apzinoties, ka mēs paliksim daļa arī no ES," sacīja Smits, atgādinādams, ka viena no 2014. gada kampaņas daļām bija brīdinājums Skotijai – ja vēlaties saglabāt ES statusu, tad palieciet Lielbritānijas sastāvā.

""Brexit" pārrunas vēl nav sākušās. Parlaments Vestminsterā atrodas haosā, līdz ar to šobrīd skotu pārstāvjiem īsti nav cilvēku ar kuriem britu parlamentā runāt. Tomēr mēs gribam pateikt, ka Skotija šajā pārrunu procesā nebūs novērotājs, mēs piedalīsimies," rezumēja deputāts.

Vēstīts, ka 23. jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES. Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Skotijā šis rezultāts atšķīrās, un pilnīgi visi tās apgabali nobalsoja par palikšanu Eiropas Savienībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!