Foto: DELFI

Uzlabojoties laikapstākļiem, ar vien vairāk cilvēku nedrošās laivās no Lībijas un Ēģiptes mēģina šķērsot Vidusjūru, lai nokļūtu Eiropā. Aizvadītajās dienās glābšanas un meklēšanas operācijās izglābti tūkstošiem bēgļu. Otrdien Katānijas ostā, Sicīlijā, pietauvojās Īrijas flotes kuģis, kas uz sava klāja bija uzņēmis teju 400 cilvēkus, notikuma vietā noskaidroja portāls "Delfi".

Sākotnējā informācija liecināja, ka uz kuģa klāja ir cilvēki no dažādām Āfrikas valstīm, tostarp, Somālijas, Nigērijas un Etiopijas, un, saskaņā ar Itālijas Bēgļu padomes pārstāves Andželas Lupo pausto, kopumā Īrijas krasta apsardzes kuģis krastā nogādājis 394 Vidusjūrā izglābtos.

Kā Katānijas ostā novēroja portāls "Delfi", pirmie bēgļi uz sauszemes tika izlaisti vairākas stundas pēc kuģa pietauvošanās – cilvēki grupās aptuveni pa desmit katrā grupiņā tika pavadīti no kuģa līdz teltīm, kur viņus sagaidīja atbildīgās amatpersonas un dienestu pārstāvji, kā arī nevalstisko organizāciju dalībnieki.

Vēlāk atbraukušie tika pavadīti līdz speciāliem autobusiem un nogādāti Itālijas lielākajā bēgļu nometnē Sicīlijā "CARA di Mineo".

Kā liecina Itālijas krasta apsardzes otrdien izplatītā informācija, 48 stundu laikā 23 atsevišķās meklēšanas un glābšanas operācijās izglābti vairāk nekā 5 600 cilvēki. Tas nozīmē, ka kopumā šogad izglābti jau aptuveni 37 tūkstoši cilvēku, kuri Itālijā mēģinājuši nokļūt, šķērsojot Vidusjūru.

Saskaņā ar ANO bēgļu aģentūras publiskotajiem datiem par situāciju līdz šī gada 22. maijam Itālijā visvairāk ieradušies bēgļi no Nigērijas, Gambijas, Somālijas, Kotdivuāras, Eritrejas, Gvinejas, Senegālas.

Iemesli, kādēļ cilvēki izvēlās riskēt ar dzīvību, lai nokļūtu Itālijā ir dažādi. Kā skaidroja Katānijas pašvaldībā, daudzi Subsahāras reģiona iedzīvotāji bēg no kara un nemieriem, kas plosa viņu valstis, tāpat cilvēki uz Eiropu mēdz doties, lai glābtos no nabadzības.

Taujāta par to, vai lielākā daļa cilvēku, kuri izkāpj Sicīlijas krastos, lūdz patvērumu, Itālijas bēgļu padomes konsultante Domenika Sapjenza atbildēja apstiprinoši. Šobrīd gan vēl nav zināms, cik daudzi no otrdien atbraukušajiem lūgs patvērumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!