Foto: AP/Scanpix

Doņecka ir viena no Ukrainas pilsētām, ko vissmagāk skāris bruņotais konflikts valsts austrumos, kaujas pie Doņeckas lidostas turpinās par spīti septembra sākumā noslēgtajam pamieram. Ar situāciju prokrievisko kaujinieku kontrolētajā pilsētā savām acīm iepazinās "Delfi" speciālkorespondents Ukrainā Silvers Meikars.

Kārtējais furgons atpakaļgaitā piebrauc pie vārtiem, logā stāv uzraksts "Krava 200". Četri vīrieši ņem pie galiem segu ar nekustīgu ķermeni un liek to uz nestuvēm, apraksta Meikars.

Brīdinājums: video ir nepatīkami skati

"Lieciet šeit pie durvīm," norāda Doņeckas morga darbinieks. Visi ledusskapji ir pārpildīti, bet pagrabā līķiem vairs nav vietas. Miera laikā Doņeckas morgs saņēma piecus līdz septiņus līķus dienā. Šonedēļ pirmdien vien atvesti 35 un otrdien aptuveni tikpat. Vairums no tiem – mierīgie iedzīvotāji, atklāj morga darbinieks.

"Viņi nogalina mūsu bērnus, ģimenes," stāsta otrs darbinieks, atverot vienu no ledusskapjiem, kur uz bojāgājuša tēva kājām guļ viņa piecgadīgā dēla līķis.

Tikmēr no lidostas puses atkal dzirdami kaujas trokšņi, pienāk ziņas, ka raķetes trāpījušas Gladkovkas rajonā. Ierodoties notikuma vietā, "Delfi" speciālkorespondents satiek ģimeni, kas izbirušu logu stiklu vietā liek plēvi. "Grad" lādiņš nokritis mājas pagalmā, tā šķembas ielidojušas istabās, bojāta mājas siena, jumts un žogs.

"Kāda var būt Ukraina, ja šī Ukraina bombardē savu tautu? Tā vienkārši ir tautas slepkavība, savas tautas slepkavība. To ir pat grūti vārdos aprakstīt. Tas ir tīrs fašisms," stāsta mājas saimnieks – bijušais kalnracis.

"Kurš par to atbildēs? Vai kāds uzņemsies atbildību? Protams, ka nē, jo valstī ir anarhija. Nav varas, nav stingras rokas, kas varētu to visu apturēt," stāsta kāds cits doņeckietis, kurš norāda, ka viņa mājā trāpījušie lādiņi lidojuši no Avdijivkas puses, ko kontrolē Ukrainas armija.

"Tad izrādās, ka mēs esam teroristi, separātisti. Un līdz kam mēs esam nonākuši ar šo jauno varu? Šī vara pateicas mums par to, ka mēs strādājām, centāmies, lūk, tā ir visa pateicība no mūsu "neatkarīgās Ukrainas"," turpina vīrietis.

Doņeckas lidosta, ko Ukrainas armija smagās kaujās aizsargā jau vairākas nedēļas, no šīs vietas atrodas četru kilometru attālumā. Iedzīvotāji apgalvo, ka viņu rajonā nav nekādu "Doņeckas Tautas Republikas" kaujinieku.

"Delfi" speciālkorespondents aptuveni 200 – 300 metrus tālāk no šīs vietas gan pamana ar smilšu maisiem apkrautu māju, uz kuras sienas ar sarkanu krāsu uzrakstīts "Vostok" (prokrievisko kaujinieku bataljons). Ēku pasargā četri bruņoti vīrieši.

Iespējams, ka tā ir kaujinieku naktsmītne, bet varbūt arī bāze, no kuras apšauda Doņeckas lidostu, pieļauj Meikars. Viņam neizdevās noskaidrot, vai apšaude bijusi atbildes uguns kaujiniekiem, vai nomaldījušies šāviņi.

"Mēs atbildam ar uguni tikai pa turieni, no kurienes mūs apšauda," "Delfi" speciālkorespondentam apgalvo ukraiņu karavīrs "Pedro", kurš pēdējo mēnesi piedalās kaujās par Doņeckas lidostu.

Titulbildē (aģentūra AP) prokrieviskie kaujinieki Doņeckā šauj ar mīnmetēju. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!