Foto: DELFI

Aktīvākās kaujas darbības Ukrainas austrumos notiek pie Doņeckas lidostas. Tai līdzās esošajā Peski ciemā paviesojās portāla "Delfi" Lietuvas žurnālists Artūrs Morozovs.

Ukrainas Bruņoto spēku video. Armijas pozīcijas Peski ciematā


Peski ciematā atrodas Ukrainas artilērija, kas piesedz karavīrus, kuri atrodas lidostas teritorijā un mēnešiem ilgi aizsargā pozīcijas pret nemitīgajiem prokrievisko kaujinieku uzbrukumiem.

"Tikai neraksti, kā raksta te ar adrenalīnu sapumpējušies žurnālisti - pēc viņu tekstiem mums nākas attaisnoties sievām un tuviniekiem, kuri domā, ka mēs šeit mirstam," "Delfi" žurnālistam lūdz brīvprātīgais vārdā Seto, kurš ir pabijis tā sauktajā Ilovajskas "katlā" un divas nedēļas kopā ar trīs biedriem pa mežiem bēdzis no krievu gūsta.

Runāt par frontes līnijā pavadīto laiku ir tikpat sarežģīti, kā lielā ātrumā manevrēt pa "krāteru" izroboto Peski ciemata ceļu, raksturo "Delfi" korespondents, kurš ierakumos un māju pagrabos kaujas zonā pavadījis nedēļu.

"Pie sprādzieniem šeit visi jau sen ir pieraduši. Cilvēki cenšas tālu neaiziet no ierakumiem un bumbu patvertnēm," raksta Morozovs. Ciemā ir daudz smalku villu, kurās kādreiz dzīvoja gāztā prezidenta Viktora Janukoviča loka cilvēki. Tagad ēkās saimnieko Ukrainas karavīri.

"Ir jāatzīst, ka visu Ukrainā pavadīto krīzes laiku neesmu redzējis nevienu piedzērušos Ukrainas karavīru, ko nevaru teikt par separātistiem," turpina Morozovs. Paši bīstamākie mirkļi bijuši saistīti tieši ar dzērušiem nemierniekiem Doņeckā un Luhanskā.

"Mums ir cita motivācija," norāda cīnītājs ar iesauku Grizlijs, kurš pirms konflikta sākuma strādājis par celtnieku.

Bīstamākās pozīcijas Peskos ir 18. postenis. "Delfi" korespondents tur viesojās dienu pēc tam, kad nocietinājumi apšaudīti ar "Grad" raķetēm.

"Šīs virtuves sienas trīcēja, likās, ka triecienvilnis tās vienkārši nonesīs. Es ar kūleni ievēlos pagrabā. Atjēdzies pēc kritiena pa trepēm centos skriet atpakaļ, pat nesapratu, ka var sākties uzbrukums," par iepriekšējā dienā notikušo uzbrukumu pastāstīja kāds karavīrs, papildinot, ka tamlīdzīgas apšaudes ir pats briesmīgākais, kas jāpiedzīvo Ukrainas aizstāvjiem.

 Dežūrējošie karavīri kaujinieku uzbrukumu laikā bez apstājas šauj piķa tumsā ar granātmetējiem un ložmetējiem. Ar termovizoriem bieži novērota kustība otrā lauka malā.

"Viņi bieži pārskrien pāri laukam, dažkārt izskrien no tā kalniņa, šauj ar mīnmetēju un atpakaļ," stāsta karavīrs Aleksandrs.

Pirms dažām dienām separātisti tumsā pielavījušies ukraiņu pozīcijām un nogalinājuši divus karavīrus - viens apliets ar benzīnu un aizdedzināts, bet otrs nožņaugts. Karavīri uzskata, ka šīs akcijas mērķis ir sēt paniku.

Lielākā daļa karotāju Peskos ir brīvprātīgie. Te līdzās karo bataljons "Dņepra" un "Labējais sektors". Karavīri atzīst, ka bez brīvprātīgajiem nosargāt pozīcijas būtu daudz grūtāk, varbūt pat neiespējami.

Ja armija cenšas ievērot pamieru, tad brīvprātīgie turpina atklāt uguni, ja pamana kustību separātistu pusē, raksta Morozovs. Brīvprātīgie un armija apmainās ar informāciju, bieži brīvprātīgie piedalās sarežģītākajās operācijās, norāda žurnālists.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!