Foto: AFP/Scanpix
Ir saņemtas ziņas par trīs gadījumiem, kad Gruzijas parlamenta vēlēšanās pēc specvienību ierašanās vēlēšanu iecirknī rezultāti mainīti par labu prezidenta Mihaila Saakašvili pārstāvētajai Apvienotajai nacionālajai kustībai, aģentūrai LETA sacīja biedrības "Sabiedrība par atklātību "Delna"" direktors Kristaps Petermanis.

Sākumā šajos iecirkņos pēc balsu saskaitīšanas tika paziņots par opozīcijā esošā miljardiera Bidzinas Ivanišvili koalīcijas "Gruzijas sapnis" uzvaru, bet pēc specvienību "vizītes" rezultāti tikuši mainīti. Lai gan šāds gadījums ir uzfilmēts video, Iekšlietu ministrija noliedz šo situāciju, norādot, ka specvienība ir izmantotas, tikai lai aizsargātu iecirkņus pret iespējamajiem nemieriem.

Gruzijas Centrālās vēlēšanu komisijas (CVK) pārstāvji ir paziņojuši, ka tajās vietās, kur ieradās specvienību pārstāvji, vēlēšanas tiks rīkotas atkārtoti, uzsvēra "Delnas" direktors.

Petermanis skaidroja, ka pašlaik ir pāragri runāt par to, kā kopumā būtu vērtējama vēlēšanu norise, jo vēl turpina ienākt ziņas par vēlēšanu procesa pārkāpumiem. Aizdomas raisa rezultātu apkopošanas lēnums. Viena no "Delnas" novērotājām konstatēja, ka kādā iecirknī rezultāti tikai saskaitīti ap pusnakti, bet protokols ar rezultātiem tika parakstīts tikai ap plkst.5. Nav zināms, vai tas darīts ar mērķi sagaidīt, lai novērotāji aiziet projām, vai arī citu iemeslu dēļ.

Pozitīvi vērtējams tas, ka Saakašvili izrādījis gatavību atzīt sakāvi pusē no vēlēšanu procesa - proporcionālajās vēlēšanās. Šāda parādība līdz šim bijušajās Padomju Savienības republikās novērota gandrīz tikai Baltijas valstīs, akcentēja "Delnas" direktors.

Viņš norādīja, ka šorīt nav bijis galvaspilsētas Tblisi centrā, taču vietējie televīzijas kanāli nevēsta par kādiem būtiskiem nemieriem.
Kā ziņots, pirmdien aizvadītajās Gruzijas parlamenta vēlēšanās vadībā izvirzījusies opozīcijas koalīcija "Gruzijas sapnis", liecina CVK otrdien izziņotie sākotnējie rezultāti.

Ivanišvili vadītā koalīcija ir vadībā ar 54,02% balsu, bet prezidenta Mihaila Saakašvili pārstāvētā Apvienotā nacionālā kustība saņēmusi 41,01% balsu, liecina rezultāti, apkopojot balsis 12,8% vēlēšanu apgabalu, kuros pēc proporcionālās pārstāvniecības sistēmas no partiju sarakstiem tiek izraudzīti 77 deputāti no 150.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!