Lielbritānijas eiroskeptiķu partijas - Apvienotās Karalistes Neatkarības partijas (UKIP) - līderis Naidžels Farāžs, kurš bijis viens no aktīvākajiem "Brexit" atbalstītājiem, pirmdien paziņoja par atkāpšanos no amata.

"Esmu nolēmis atkāpties no UKIP līdera amata," preses konferencē Londonā sacīja politiķis. "[Lielbritānijas] izstāšanās kampaņas uzvara referendumā nozīmē, ka mani politiskie centieni ir sasniegti," viņš piebilda.

Eiroskeptiķu partijas līdzšinējais vadītājs, kurš ir arī Eiropas Parlamenta deputāts, sacīja, ka ir "paveicis savu daļu" darba un ka UKIP atrodas "samērā labā situācijā".

UKIP vadīšana "dažkārt bija smaga", tomēr "viss bijis tā vērts", atzina Farāžs.

Lai arī kas stātos Deivida Kamerona vietā Lielbritānijas premjerministra amatā, tam būtu jābūt politiķim, kurš ilgstoši iestājies par valsts izstāšanos no Eiropas Savienības (ES), sacīja Farāžs.

Viņš arī solīja rūpīgi sekot līdzi sarunām par Lielbritānijas izstāšanos no bloka.

"Es kā vanags sekošu līdzi sarunu procesam Briselē un, iespējams, ik pa laikam komentēšu Eiropas Parlamentā," solīja politiķis.

"Kaut arī mēs tagad pametīsim ES, mūsu izstāšanās nosacījumi nav skaidri," viņš piebilda.

"Ja no valdības puses būs pārāk liela atkāpšanās, ņemot vērā Leiboristu partijas atsvešinātību no daudziem tās vēlētājiem, UKIP labākās dienas var vēl būt tikai priekšā," pieļāva politiķis.

Farāžs arī piedāvāja savus pakalpojumus "citām neatkarības kustībām, kas veidojas citās ES daļās", piebilstot, ka ir "pārliecināts - vēl nav redzēta pēdējā valsts, kas vēlas pamest ES".

Farāžs jau iepriekš divas reizes paziņojis par atkāpšanos no partijas līdera amata - 2009.gadā saistībā ar partijas iekšējām nesaskaņām un 2015.gadā, kad viņš netika ievēlēts Lielbritānijas parlamentā. Tomēr abos gadījumos viņš domas mainīja un UKIP līdera amatā tomēr palika.

Pirmdien gan viņš uzstāja: "Es savas domas atkal nemainīšu, es jums to apsolu."

23.jūnijā Lielbritānijā notikušajā referendumā 52% tā dalībnieku nobalsoja par izstāšanos no ES.

Pēc tam premjerministrs un Konservatīvās partijas līderis Deivids Kamerons paziņoja, ka atkāpsies no amata.

Pilnu Farāža paziņojumu var apskatīt šajā video:

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!