Pirmdien no amata atkāpies Polijas aizsardzības ministrs Radoslavs Sikorskis, pavēstīja ministrijas pārstāvis.
Pagaidām netiek ziņots par Sikorska demisijas iemesliem, taču jau vairākas nedēļas Polijas mediji norādīja uz domstarpībām starp aizsardzības ministru un viņa vietnieku Antoniju Macereviču, kas ir atbildīgs par izlūkdienestu darbu.

Macerevičs tiek uzskatīts par tuvu stāvošu personu konservatīvajam Polijas prezidentam Leham Kačiņskim un viņa dvīņubrālim Jaroslavam Kačiņskim, kas ieņem premjerministra amatu.

Savukārt valdības preses pārstāvis Jans Dzedzičaks paziņoja, ka bijušas zināmas "bažas" par ministra darbību un ka viņa atkāpšanās nav saistīta ar domstarpībām starp Sikorski un viņa vietnieku.

Polijas premjerministrs Jaroslavs Kačiņskis jau ir pieņēmis ministra demisiju.

"Mums ir zināmas bažas par ministra darbu, un par tām sabiedrība tuvākajā laikā tiks informēta," telekanālam TVN24 pavēstīja Dzedzičaks.

Pēc žurnāla "Newsweek" Polijas izdevuma sniegtajām ziņām, 43 gadus vecais Sikorskis pieprasījis Macereviča atkāpšanos no amata, taču brāļi Kačiņski tam nav piekrituši.

58 gadus vecais Macerevičs ir stingrās līnijas piekritējs, kas atbalsta bijušo komunistu atbīdīšanu no sabiedriskās dzīves un to personu noskaidrošanu, kas sadarbojušies ar komunistu režīma slepenajiem dienestiem. Pēc sākotnējām ziņām, Macerevičs veicis izmeklēšanu arī par Sikorska trimdā pavadīto laiku pagājušā gadsimta astoņdesmitajos gados.

Turklāt Sikorskis saniknojis brāļus Kačiņskus, privātās sarunās veltot viņiem kritiskas piezīmes, rakstīja "Newsweek".

Sikorskim, kurš agras jaunības gados bija aktīvs komunisma pretinieks, 1981.gadā pēc stingrajiem valdības pasākumiem pret arodbiedrību kustību "Solidaritāte" tika piešķirts patvērums Lielbritānijā.

Viņš studēja Oksfordas universitātē un 1984.gadā ieguva Lielbritānijas pilsonību, no kuras atteicās pagājušā gada decembrī.

Pēc studijām vēlākais ministrs strādāja Lielbritānijas medijos. Par savām publikācijām no "karstajiem punktiem" Afganistānā un Angolā laikā no 1986.-1989.gadam Sikorskis saņēmis apbalvojumus.

Viņš ir precējies ar ASV žurnālisti un vēsturnieci Annu Eplbaumu.

Pēc komunisma krišanas 1989.gadā Sikorskis atgriezās Polijā, kur strādāja par britu preses Varšavas korespondentu līdz pat brīdim, kad nolēma iesaistīties politikā.

1992.gadā viņš bija aizsardzības ministra vietnieks, savukārt no 1998. līdz 2001.gadam ieņēma ārlietu ministra vietnieka amatu.

Viņa pārstāvētajai partijai, kurā darbojās bijušie "Solidaritātes" locekļi, zaudējot varu, Sikorskis pārcēlās uz ASV.

2002.gadā viņš kļuva par Vašingtonā bāzētā konservatīvā pētniecības institūta "New Atlantic Initiative" direktoru.

Pēc brāļu Kačiņsku pārstāvētās partijas "Likums un taisnīgums" (PiS) uzvaras Polijas parlamenta vēlēšanās 2005.gadā Sikorskis atsāka darbu Polijas valdībā, tā paša gada oktobrī kļūstot par aizsardzības ministru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!