Otrdien no amata atkāpies Slovākijas premjerministrs Igors Matovičs, kurš izpelnījies smagu kritiku par koronavīrusa pandēmijas krīzes vadību un viņa lēmumu iegādāties Krievijā izstrādāto Covid-19 vakcīnu "Sputnik V".

Slovākijas prezidente Zuzana Čaputova premjerministra amatam izvirzīja finanšu ministru Eduardu Hegeru.

Hegers ir Matoviča vadītās konservatīvās populistiskās partijas "Parastie cilvēki un neatkarīgās personības" (OLaNO) biedrs.

Pretrunas valdošajā koalīcijā dramatiski saasinājās šomēnes, kad nāca gaismā Matoviča vienošanās ar Krieviju par vakcīnas "Sputnik V" divu miljonu devu iepirkumu. Citas valdībā pārstāvētās partijas uzskata, ka vakcīna "Sputnik V" Slovākijā izmantojama tikai tad, ja to apstiprinās Eiropas Zāļu aģentūra, savukārt Matovičs uzsvēra, ka Krievijas vakcīna ir nepieciešama, lai varētu veikt vakcināciju apstākļos, kad ir Eiropas Savienības iepirkto vakcīnu deficīts.

Divas koalīcijā ietilpstošās partijas – liberālā "Brīvība un solidaritāte" (SaS) un centriskā partija "Par cilvēkiem", kuras regulāri konfliktējušās ar OLaNO par to, kādai jābūt cīņas ar koronavīrusa pandēmiju stratēģijai, iepriekš paziņoja, ka koalīcija var tikt saglabāta tikai tad, ja Matovičs atkāpsies.

Iepriekšējā svētdienā Matovičs paziņoja, ka ir gatavs atkāpties no amata, ja valdību atstās vicepremjers un ekonomikas ministrs Rihards Suliks, kurš vada SaS, un tieslietu ministre Marija Kolikova, kura pārstāv partiju "Par cilvēkiem". Pagājušajā nedēļā demisionēja pavisam seši ministri no četrām partijām, tostarp arī Suliks un Kolikova.

Tomēr SaS noraidīja vairākus citus Matoviča izvirzītos nosacījumus, tostarp to, ka SaS jāatsakās no vienas no trim ministrijām. Šosvētdien Matovičs paziņoja, ka atsakās no jebkādiem citiem nosacījumiem, "lai koalīcija varētu turpināties", un pārējās trīs partijas – SaS, "Par cilvēkiem" un labēji populistiskā "Mēs esam ģimene" – pauda gatavību palikt koalīcijā.

Neviena no četrām valdošās koalīcijas partijām nevēlas parlamenta pirmstermiņa vēlēšanas, jo sabiedriskās domas aptaujas liecina, ka tajās uzvarētu opozīcijā esošie sociāldemokrāti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!