Foto: Reuters/Scanpix/LETA

ASV demokrāti ceturtdien aicināja prezidentu Džo Baidenu atcelt Brazīlijas eksprezidenta Žaira Bolsonaru ASV vīzu, vēsta aģentūra "Reuters".

ASV demokrāti nosūtīja vēstuli prezidenta administrācijai ar lūgumu atbalstīt demokrātiju un sadarboties ar Brazīlijas izmeklēšanu par vardarbīgajiem protestiem valstī. Tas nozīmētu atcelt Brazīlijas eksprezidenta ASV vīzu.

"Turpmāk mēs nedrīkstam atļaut Bolsonaru vai citām Brazīlijas amatpersonām patverties ASV, bēgot no taisnīguma par noziegumiem, ko viņi varēja pastrādāt, atrodoties amatā," vēstulē apgalvoja demokrāti.

ASV Valsts departaments un Baltais nams uz vēstuli vēl nav atbildējis. ASV Valsts departaments vairākkārt ir paziņojis, ka konkrētu vīzu statusi publiski netiek apspriesti. Vašingtona no Brazīlijas nav saņēmusi konkrētus lūgumus saistībā ar Bolsonaru, trešdien apgalvoja ASV valsts sekretārs Entonijs Blinkens.

Pats Bolsonaru savos sociālo mediju profilos ziņojis, ka medicīnisku iemeslu dēļ Brazīlijā atgriezīsies ātrāk nekā plānots.

Lūgums sekojis pēc tam, kad Brazīlijā sākušies plaša mēroga protesti saistībā ar vēlēšanu rezultātiem. Eksprezidenta atbalstītāji svētdien, 8. janvārī iebruka Brazīlijas Kongresa namā, Augstākajā tiesā un prezidenta pilī. Bolsonaru noliedz saistību ar protestiem un tos publiski ir nosodījis.

Divas dienas pirms prezidentūras termiņa beigām Bolsonaru pameta Brazīliju un aizlidoja uz Floridu. Jaunievēlētais prezidents Luis Inasiu Lula da Silva pārņēma valsts vadību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!