Juridiskā cīņa par ASV prezidenta vēlēšanu balsīm Floridā pirmdien saasinājās, kad Demokrātu partijas kandidāta Ala Gora kampaņas dalībnieki iesniedza prasību tiesā pagarināt termiņu balsu pārskaitīšanai ar rokām.
Tas notika neilgi pēc Floridas štata sekretāres Ketrīnas Harisas lēmuma, ka netiks pieļauti izņēmumi noteikumos, kas liek pabeigt balsu saskaitīšanu un apstiprināšanu līdz pulksten 17 (24 pēc Latvijas laika) otrdien.

Dažas stundas pirms tam tiesa Maiami noraidīja Republikāņu partijas kandidāta Džordža Buša kampaņas dalībnieku prasību pārtraukt balsu pārskaitīšanu ar rokām, kas notiek dažos Floridas apgabalos.

"Mēs centīsimies panākt tiesas rīkojumu .., kas ļautu pabeigt likumīgo pārskaitīšanu," paziņoja Gora galvenais juridiskais padomnieks, bijušais ASV valsts sekretārs Vorens Kristofers Floridas galvaspilsētā Talahasi.

Kristofers uzsvēra, ka balsu pārskaitīšanas pabeigšana ir dažu "dienu, nevis nedēļu jautājums".

Visticamāk, līdz otrdienai nebūs iespējams pabeigt balsu pārskaitīšanu ar rokām trijos no četriem apgabaliem, kuros notiek šī procedūra.

Kristofers pauda viedokli, ka Harisas lēmums ir politiski motivēts, norādot, ka viņa ir piedalījusies Gora sāncenša - republikāņa Džordža Buša kampaņā un ir viņa brāļa - Floridas gubernatora Džeba Buša sabiedrotā. "Viņas lēmums ir jāizskata šajā kontekstā," sacīja bijušais ASV valsts sekretārs.

"Mēs štata sekretāres lēmumu uzskatām par patvaļīgu un nesaprātīgu. Tas mēģina anulēt un izjaukt balsu pārskaitīšanu ar rokām," teica Kristofers.

Demokrāti ir solījuši censties pierādīt, ka Harisas darbība liecina par to, ka Džebs Bušs izmanto savu ietekmi, lai palīdzētu brālim uzvarēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!