Foto: Reuters/Scanpix

Sestdien prokrieviski noskaņotiem protestētājiem uzbrūkot Harkovas apgabala administrācijas ēkai, kurā atradās "Euromaidan" kustības aktīvisti, cietuši vismaz 97 cilvēki, ziņo aģentūra "Interfax-Ukraina".

Jaunās varas pretinieki uzbruka Maidana atbalstītājiem, kas apsargāja ēku. Protestētāji cits cita virzienā metuši akmeņus un dažādus priekšmetus. Aculiecinieki stāsta arī par sprādzieniem un šāvieniem. Milicija konfliktā neesot iesaistījusies.

Rezultātā administrācijas ēka ieņemta un virs tās pacelts Krievijas karogs. No ēkas izvesti asiņaini Maidana atbalstītāji. Daļu aizveda ātrās palīdzības automašīnas, citus autobusi.

Mītiņš un uzbrukums administrācijai 1. martā notika arī Doņeckā. Protestētāji pieprasījuši apgabala valdībai nepakļauties Kijevai. Šeit gan iebrukt ēkā demonstrantiem nav izdevies, bet Krievijas karogs virs ēkas pacelts tik un tā.

Jaunās varas pretinieku mītiņi notikuši arī citur Ukrainas austrumu un dienvidu apgabalos. Tie notiek pēc tam, kad pagājušajā nedēļā drošības spēku un pret nu jau gāztā prezidenta Viktora Janukoviča pretinieku sadursmēs Kijevā gāja bojā vairāk nekā 80 cilvēku.

Janukovičs ir aizbēdzis no valsts, bet joprojām uzskata sevi par Ukrainas prezidentu. Tikmēr nestabila situācija ir Krimā, kuru ir pārņēmuši bruņoti cilvēki - Krievijas karavīri un prokrieviski kaujinieki. Sestdien Krievijas parlaments deva prezidentam Vladimiram Putinam atļauju Krimā ievest karaspēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!