Aizvadītajos desmit gados Krievijā bērnu skaits sarucis par četriem miljoniem, turklāt trīs ceturtdaļas no viņiem gājuši bojā nedabiskā nāvē - šādus datus otrdien preses konferencē Maskavā minēja Valsts domes Nepilngadīgo lietu komitejas priekšsēdētāja Vera Ļekareva.
Īpaši viņa pieminēja, ka Krievijā var runāt arī par mazgadīgajiem pašnāvniekiem.

Bērnu aizsardzība šobrīd valstī kļuvusi par pašu akūtāko problēmu, bet īsā laikā to atrisināt nav iespējams, viņa piebilda. Ir svarīgi pēc iespējas drīzāk pieņemt likumu "Par pilnvarotā institūciju bērnu tiesību jautājumos", kas nesen iesniegts domei. Pamatojot šāda likuma nepieciešamību, Ļekareva atsaucās uz Krievijas Ģenerālprokuratūras datiem, kas liecina, ka valstī aptuveni 2 miljoni bērnu neapmeklē skolu. Daudzi no viņiem, pēc deputātes teiktā, atrodas "noziedznieku un pagrīdes darboņu rokās".

"No 720 tūkstošiem bāreņu mums tikai pieci procenti ir īsti bāreņi. Pārējie 95 procenti ir sociālie bāreņi, kas bēg tiklab no nelabvēlīgām, kā no labvēlīgām ģimenēm," sacīja Ļekareva. "Ir jārada visi apstākļi, lai ģimenes neatteiktos no bērniem," viņa piebilda.

Deputāte aicināja izveidot Krievijā īpašu valsts institūciju, kas pārzinātu bērnu problēmas. Tikpat svarīgi, viņasprāt, būtu nodrošināt valsts pasūtījumu veselīga dzīvesveida reklāmai masu saziņas līdzekļos.

Bērni, kuriem izveidojusies narkotisko vielu vai alkohola atkarība, būtu ārstējami piespiedu kārtā, un šādu bērnu Krievijā ir "vesela armija", izteicās Ļekareva.

Lai apturētu bez uzraudzības palikušo un no narkotikām atkarīgo bērnu skaita pieaugumu, pienācis laiks apvienot valsts institūciju pūliņus šai virzienā, viņa uzsvēra, atzīstot, ka šā uzdevuma atrisināšanai būtu vajadzīgi vismaz divi gadi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!