Foto: AFP/Scanpix
Vismaz 30 cilvēki ievainoti, policijai izdzenājot demonstrācijā izgājušos valsts iedzīvotājus, kuriem nav pilsonības, sestdien ziņo aģentūra "Reuters", atsaucoties uz vietējām tiesībaizsardzības iestādēm. Ārvalstu mediji vēsta arī par protestiem Omānā un gatavošanos demonstrācijām Marokā.

"Reuters" informē, ka demonstrācijās Eldžaharas provincē uz ziemeļrietumiem no Kuveitas pilsētas piedalījušies vairāk kā 1000 cilvēku, lielākoties beduīni, kuri piekopj tradicionālo klejotāju dzīvesveidu. Apmēram 80 cilvēki piedalījušies arī mītiņā Salībijas ciemā.

Demonstranti prasījuši piešķirt pilsonību, tiesības uz darbu, bezmaksas izglītību un veselības aprūpi, uz ko ir tiesības Kuveitas pilsoņiem.

Kārtības sargi nemierniekus izdzenāja ar asaru gāzi un ūdensmetēju, desmitiem protestētāju aizturēti. Valsts iekšlietu ministrs paziņojis, ka nemiernieki apmētājuši tiesībsargus ar akmeņiem un neklausījuši aicinājumam izklīst. Kopumā aizturēti 50 cilvēki.

Savukārt Omānas Sultanātā piektdien notikusi mierīga demonstrācija, kurā simtiem cilvēku pieprasījuši izmaiņas politikā, ekonomikā un izglītības sistēmā, sestdien ziņo arābu prese.

Laikraksts "Omāna" ziņo, ka simtiem cilvēku, tai skaitā sievietes, piektdien pulcējušies Omānas galvaspilsētas Maskatas ministriju rajonā un devušies "mierīgā zaļajā gājienā". Demonstranti nesuši plakātus, kuros pausts atbalsts sultānam Kābusam un aicinājums veikt reformas, uzsākt cīņu ar korupciju, kontrolēt cenu kāpumu, aizsargāt patērētājus, pilnveidot izglītības sistēmu un paplašināt valsts konsultatīvās padomes pilnvaras.

Laikraksti norāda, ka "policija novēroja notikumus un sadursmēs ar demonstrantiem neiesaistījās". Mediji arī ziņo, ka sultānam tikšot iesniegts dokuments ar protestētāju prasībām.

Laikraksti neziņo par protesta akciju rīkotājiem, vien norāda, ka tajās pārsvarā piedalās jauni cilvēki.

Savukārt Marokas "20.februāra kustības" pārstāvji medijiem paziņojuši par plāniem rīkot masu demonstrācijas svētdien, ziņo aģentūra "Associated Press". Kustības pārstāvis Montassers Drissi paziņojis, ka demonstrācija nebūs vērsta pret valdošo monarhiju, bet gan pret "korumpēto, eliti pārstāvošo un no tautas attālināto" valdību. "Mēs gribam vadību, kas pārstāv tautu, nevis eliti," sacījis Drissi.

Oficiālās varas iestādes šīm iecerēm gan nepievērošot lielu uzmanību, norāda AP.

Toties Alžīrijas policija sestdien mēģina novērst opozīcijas mēģinājumu sarīkot protesta akciju valsts galvaspilsētas 1.maija laukumā, ziņo vietējie mediji. Nacionālais pārmaiņu un demokrātijas koordinācijas centrs jau otro nedēļu mēģina sarīkot nesankcionētu mītiņu, taču pagājušajās brīvdienās varas iestādes to nepieļāva.

Sestdien varas iestādes nolēmušas rīkoties vēl stingrāk, no notikuma vietas ziņo žurnālisti. Pilsētas centrā sapulcēti tūkstošiem drošībnieku, slēgta dzelzceļa stacija, bet uz ceļiem, kas ved uz Alžīru, pastiprināta dokumentu kontrole.

Policija neļauj garāmgājējiem ne uz mirkli apstāties 1.maija laukumā, bet tos, kas mēģina laukumā nokļūt organizētā gājienā, izdzenā ar stekiem. Vietējie mediji lēš, ka laukuma apkārtnē kopumā sapulcējušies ap 400 protestētāju.

Jau vēstīts, ka vairākās arābu valstīs kopš gada sākuma notiek plaši nemieri, kas Ēģiptē un Tunisijā noslēdzās ar varas maiņu. Nemieri vēl turpinās Bahreinā, Jemenā, Omānā, Marokā, Kuveitā un citur. Demonstrantu un varas aizstāvju sadursmēs gājuši bojā un ievainoti simtiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!