"Deutsche Bank" publiskoja globālo pārskatu, kurā prognozē, ka ekonomiskā lejupslīde Baltijas reģionā šogad sasniegs 15-20%, turklāt strauji pasliktināšoties finanšu tirgus stāvoklis.

Kā iespējamo ekonomikas problēmu risinājumu "Deutsche Bank" piedāvā devalvēt Baltijas valstu nacionālās valūtas par 15%.

Līdz šim varas pārstāvji mēģinājuši uzturēt nacionālās valūtas stabilitāti, īpaši latam ar tā valūtas kursa koridoru. Pēc "Deutsche Bank" datiem, no februāra līdz aprīlim Latvijas Centrālās bankas izdevumi lata stabilizēšanai veidoja 395 miljonus eiro (277,6 miljonus latu), bet līdz aprīļa beigām tās rezerves samazinājās līdz trīs miljardiem eiro (diviem miljardiem latu).

Vācijas banka uzskata lata devalvāciju par pilnīgi reālu, kas atgādina ārvalstu investoriem par reģiona negatīvajiem riskiem, kuru dēļ cieš arī Igaunija un Lietuva un varbūt arī viss Austrumeiropas reģions.

Kā pamatproblēmas "Deutsche Bank" min privātā sektora pārlieku kreditēšanu, zemu konkurētspēju un, dažreiz, fiskālās politikas trūkumus. Tāpat vietējā politika izskatās sevišķi nestabila liela budžeta deficīta dēļ.

Piedāvājot valūtas devalvāciju kā klasisko piemēru izejai no krīzes, Vācijas banka vienlaicīgi atzīst, ka tai ir savi trūkumi, īpaši tāpēc, ka privātajam sektoram ir lielas kredītsaistības eiro. Šāda situācija, devalvējot vietējās valūtas, radītu papildu slodzi un jaunu triecienu gan kredītu atdošanai, gan banku sektoram.

Tāpēc banka piedāvā pārrēķināt kredītus no eiro uz nacionālo valūtu, lai devalvācijai nebūtu "sāpīgu seku".

Šāda pārrēķināšana, pēc "Deutsche Bank" ekspertu viedokļa, stabilizētu banku sektoru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!