Foto: AP/Scanpix/LETA

Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska piektdien paudusi izbrīnu par pagājušajā nedēļas nogalē notikušo prezidenta Aleksandra Lukašenko tikšanos ar aizturētajiem opozīcijas pārstāvjiem Valsts drošības komitejas izmeklēšanas izolatorā, norādīdama, ka patiess dialogs būs iespējams vienīgi tad, kad šie cilvēki tiks atbrīvoti no ieslodzījuma.

Dialogs nevar notikt cietumā," viņa paziņojusi, komentējot vienīgo medijos citēto Lukašenko frāzi par minēto tikšanos, ka "konstitūciju neraksta ielās".

"Mēs nezinām, kas tur notika, bet varam minēt, ka viņš apcietinātajiem izteica savus priekšlikumus, taču apcietinātie tos noraidīja, jo viņiem ir sava morāle un principi un viņi zina, par ko cīnās," Tihanovska sacījusi žurnālistiem pēc tikšanās ar Kanādas ārlietu ministru Fransuā Filipu Šampaņu, kurš ieradies vizītē Viļņā.

Kā ziņots, Baltkrievijas prezidentam tuvais lietotnes "Telegram" kanāls "Pul Pervogo" pagājušajā sestdienā vēstīja, ka Lukašenko izmeklēšanas izolatorā ticies ar aizturētajiem opozīcijas Koordinācijas padomes un apvienotā opozīcijas štāba pārstāvjiem. Kanāls norādīja, ka četras stundas ilgās sarunas dalībnieki tās saturu saskaņā ar kopīgu lēmumu patur slepenībā, un citēja vienīgi jau pieminēto Lukašenko izteikumu.

Kanādas ārlietu ministrs tikšanās laikā apliecināja atbalstu Tihanovskai un viņas dibinātajai opozīcijas Koordinācijas padomei, kas grib panākt sarunas par varas nomaiņu Baltkrievijā.

"Jūs varat paļauties uz kanādiešiem, ka viņi būs jūsu pusē, jūs varat paļauties uz mani, ka es būšu jūsu pusē, un domāju, varat paļauties, ka starptautiskā sabiedrība būs ar jums un Baltkrievijas tautu centienos panākt demokrātiskāku nākotni," uzsvēris Šampaņs.

"Savās diskusijās mēs meklējām iespējas, kā Kanāda var palīdzēt tehniski, nodrošinot Koordinācijas padomi ar instrumentiem un atbalstu, kas nepieciešams varas nodošanai un iedvesmojošas nākotnes nodrošināšanai Baltkrievijā," viņš piebildis.

Tihanovska pateikusies Kanādas vadībai par atbalstu, norādot, ka rietumvalstu noteiktās sankcijas sūta svarīgu vēstījumu vardarbīgajiem Minskas režīma pārstāvjiem.

"Baltkrievijas noziedzniekiem tas apliecina, ka starptautiskā sabiedrība viņus vēro, ka viņiem divreiz jāpadomā, iekams izšķirties par vardarbību," viņa sacījusi kopīgā preses konferencē.

Kanāda dienu iepriekš paziņoja, ka paplašinājusi sankcijas pret Lukašenko režīmu par cilvēktiesību pārkāpumiem. Kā norādīja Kanādas valdība, sankcijas noteiktas saziņā ar Eiropas Savienību un ASV.

Komentējot informāciju, ka Baltkrievija izsludinājusi viņu starptautiskajā meklēšanā, Tihanovska žurnālistiem atzinusi, ka nepiešķir tam īpašu nozīmi, jo ir pārliecināta, ka pēc Minskas režīma nomaiņas visas apsūdzības tiks atceltas.

Kā ziņots, Baltkrievijas Izmeklēšanas komiteja piektdien apstiprināja Krievijas medijos parādījušos informāciju, ka opozīcijas līdere izsludināta starptautiskajā meklēšanā, norādot, ka tāds lēmums pieņemts saistībā ar viņas dalību opozīcijas izveidotajā Koordinācijas padomē.

Bažījoties par savu un savu bērnu drošību, Tihanovska tūlīt pēc 9. augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām pameta Baltkrieviju un patvērās Lietuvā. Atrodoties ārpus savas valsts, viņa tikusies ar Eiropas līderiem un aicinājusi Lukašenko atteikties no varas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!