Foto: AP/Scanpix/LETA
Dienvidāfrikā autentiskas pieredzes veicināšanai paredzēts aizliegt lauvu audzēšanu nebrīvē, kā arī šādi audzētu lauvu medības, ziņo "Africa News". Paredzams, ka šī tūrismā ierastā prakse ietekmēs nozari.

Pretrunīgi vērtēto medību aizlieguma rekomendācija izskanējusi pēc tam, kad īpaši izveidota komisija izvērtējusi noteikumus, kuri kontrolē lauvu, ziloņu, degunradžu un leopardu audzēšanu nebrīvē. Komisija pēc tā publicējusi ziņojumu, mudinot aizliegt tieši lauvu audzēšanas praksi.

Pēc iepazīšanās ar ziņojumu Dienvidāfrikas vides ministre Barbara Krīsija aicina tūlītēji rīkoties. "Mēs vēlamies apturēt lauvu audzēšanu nebrīvē, šādi audzētu lauvu medības, lauvēnu paijāšanu un cita veida nebrīvē audzētu lauvu izmantošanu peļņas gūšanai," viņa paziņojusi.

Politiskā mērķa sasniegšanai gan vēl ejams tāls ceļš, jo lauvu audzēšana nebrīvē ir daudzos miljonos eiro vērta nozare. Tostarp izveidoti centri tikai lauvēnu mīļošanai, bet pieaugušas lauvas nonāk safari medību rīkotāju rīcībā. Ministre gan norādījusi, ka likumīgas un regulētas savvaļas dzīvnieku medības plānotās likumu izmaiņas nekā neietekmēs.

Aktīvas kustības prakses aizliegšanai iepriekš bijušas ASV, Austrālijā un citās rietumvaltsīs, kurās Dienvidāfrikā un citās reģiona valstīs nomedītās nebrīvē augušo dzīvnieku trofejas tiek importētas. Ministre norādījusi, ka kopumā šī prakse veido negatīvu valsts tūrisma nozares tēlu un samazina kopējo tūrisma apjomu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!