Liela daļa Dienvidāfrikas Republikas iedzīvotāju pirmdien nav ieradušies darbā, tādējādi protestējot pret augsto bezdarba līmeni, informē ārvalstu masu mediji.
Pagaidām vēl nav pienākusi informācija par lielām nekārtībām kādā no lielākajām pilsētām.

Sabiedriskā transporta pakalpojumu piedāvātāji informē, ka pasažieru skaits pirmdien samazinājās uz pusi, raksta BBC.

Lielākā daļa kompānijas “AngloGold Ashanti” darbinieku nav ieradušies darbā, savukārt otras derīgo izrakteņu ieguves kompānijas “Goldfield” darbinieki turpina darbu.

Galvenais Dienvidāfrikas arodbiedrību grupējums “Cosatu” apgalvo, ka streiks pret nabadzību un bezdarbu ir guvis lielu atsaucību.

Grupējuma pārstāvji stāsta, ka darba dienu ignorē tekstilizstrādājumu kompāniju un autoražotņu darbinieki, liekot apstāties daudzu lielo kompāniju darbam.

Kompānijas “Volkswagen South Africa” pārstāvis apliecina, ka liela daļa darbinieku nav ieradušies, tāpēc saražotās produkcijas apjoms ir ievērojami mazāks, nekā citās dienās.

Pēdējo gadu laikā rīkotie streiki nav guvuši lielu atsaucību, un pirmdienas protesta akcija ir pārbaudījums arodbiedrību ietekmei Dienvidāfrikā.

Arodbiedrības cer, ka streiks izvērtīsies par lielāko protesta akciju vairāk nekā 15 gadu laikā, un tajā piedalīsies vairāk nekā 500 000 cilvēku, turklāt tā būs tikai pirmā no streiku virknes, kas notiks līdz pat nākamā gada februārim.

Arodbiedrību pārstāvji gatavojas iesniegt valdībai oficiālu ziņojumu, kurā tiks lūgts samazināt bezdarba līmeni valstī. Viņi apgalvo, ka nevēlas streikot, taču valdība iedzīvotājiem nav atstājusi citu iespēju.

“Mēs vēlamies panākt, lai uzņēmējdarbībā valdītu pavisam cita domāšana, un darba vietas tiktu saglabātas tā vietā, lai ātru komerciālu panākumu dēļ tās tiktu likvidētas,” saka “Cosatu” preses sekretārs.

Oficiālie dati liecina, ka ceturtā daļa no visiem darbspējīgajiem Dienvidāfrikas iedzīvotājiem ir bez darba. Vairāki analītiķi apgalvo, ka šis skaitlis varētu būt aptuveni 40%.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!