Foto: AP/Scanpix
Dienvidāfrika ir noslēgusi vienošanos ar Vjetnamu, cerot ierobežot pieaugošos degunradžu malumedniecības apjomus, vēsta raidsabiedrība BBC.

Uz pieciem gadiem noslēgtā vienošanās paredz valstu sadarbību vairākās jomās, to skaitā Dienvidāfrikas dabas daudzveidības saglabāšanā un starptautisko konvenciju ievērošanā.

Šogad Dienvidāfrikas Republikā nelegāli nomedīti ir vismaz 618 degunradžu, kas gandrīz divas reizes pārsniedz 2010. gada apjomu. Degunradža raga cenas, ko Āzija izmanto tradicionālajā medicīnā, pēdējā laikā ir pieaugušas lielā pieprasījuma dēļ.

“Mēs uzskatām, ka šai jaunajai starptautiskā līmeņa attīstībai ir izšķiroša nozīme Dienvidāfrikai, lai risinātu pašreizējo malumedniecības postu, ko lielākoties veicina starptautiskais pieprasījums pēc Degunradža raga,” BBC citē Dienvidāfrikas vides ministri Ednu Molevu.

Pircēji Vjetnamā ir gatavi maksāt augstu cenu par Degunradža ragu. Iedzīvotāji tic, ka tas palīdz izvadīt toksīnus no organisma, dziedēt drudzi un pat vēzi. Kilograma raga cena reģionā pašlaik ir aptuveni 65 000 dolāru (35 tūkstoši latu), kas ir dārgāk par zeltu.

Kopš 2003. gada vjetnamiešiem par Degunradžu medīšanu Dienvidāfrikā ir samaksāti vairāk nekā 22 miljoni dolāru (11,8 miljoni latu), liecina Pasaules Dabas fonda (WWF) dati.

Dienvidāfrikas Republikā dzīvo aptuveni 85% no Āfrikas degunradžiem. Pavisam kontinentā ir ap 25 000 šo dzīvnieku. Degunradžu populācija Āfrikā ir samazinājusies par 90% kopš 1970. gada. Degunradža raga tirdzniecība jau kopš 1980. gada aizliedz Starptautiskā Apdraudēto sugu tirdzniecības konvencija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!