Brazīlijas un Argentīnas paleontologi paziņojuši, ka atraduši jaunas gigantisku dinozauru sugas pārstāvja pārakmeņojušās atliekas.
Zālēdājs "Futalognkosaurus dukei", kas pirms 80 miljoniem gadu dzīvojis mūsdienu Patagonijas ziemeļos, sasniedzis četrstāvu mājas augstumu, un tā garums no galvas līdz astei bijis no 32 līdz 34 metriem. Tas ir viens no trim lielākajiem dinozauriem, kādi līdz šim pasaulē atrasti.

Kopā ar dzīvnieka atliekām atrastas arī pārakmeņojušās vēlīnā krīta perioda ekosistēmas atliekas, ieskaitot labi saglabājušās lapas un zivis, jo dzīvnieks pēc savas nāves ieskalots lēni plūstošā upē, kur tas izveidojis tādu kā aizsprostu, kurā daudzu gadu laikā uzkrājušies kauli, lapas un citi priekšmeti, līdz tie pārakmeņojušies.

"Šis ir pasaules nozīmes atklājums, jo tas pirmo reizi atklāj šo milzīgo dzīvnieku, dinozauru, patieso izskatu," paziņoja Riodežaneiro Nacionālā muzeja pētnieks Aleksandrs Kellners.

Saglabājušies 70% no gigantiskā dzīvnieka. Pārējās līdz šim pasaulē atrastās gigantisko dinozauru atliekas parasti ir bijušas tikai aptuveni 10% no dzīvnieka.

Argentīniešu paleontologs Huans Porfiri pastāstīja, ka atradums norāda uz jaunu titanozauru sugu "Lognkosauria", kuras pārstāvjiem bijis raksturīgs masīvs, trīs metrus plats kakls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!