Kodolenerģijas eksperti pirmdien brīdināja, ka kaujiniekiem divos neapsargātos radioaktīvo atkritumu avotos Dienvidaustrumāzijā varētu būt pieejami pietiekami daudz materiālu, lai izveidotu “netīro bumbu”, informē ārvalstu mediji.
Eksperti no Austrālijas Kodolzinātnes un tehnoloģiju organizācijas pēdējā gada laikā Dienvidaustrumāzijā un Klusajā okeānā ir meklējuši radioaktīvo atkritumu uzglabāšanas vietas un pārliecinājušies, vai tās ir pietiekami drošas un nav pieejamas cilvēkiem, kas varētu vēlēties izveidot tā saukto “netīro bumbu” - ar parastām sprāgstvielām un radioaktīviem materiāliem pildītu spridzekli, kura eksplozija radītu radioaktīvo piesārņojumu lielā platībā un prasītu cilvēku upurus.

Organizācijas pārstāvis Rons Kamerons atteicās nosaukt iesaistītās valstis, taču teica, ka kodolmateriāli reģionā tiek izmantoti slimnīcās un medicīnas centros rentgena uzņēmumu veikšanai un pacientu apstarošanai.

“Viens no iemesliem, kāpēc mēs strādājam pie šī projekta, ir informācijas izplatība. Mēs vēlamies, lai visi šie avoti tiktu stingri uzraudzīti, jo tie ir potenciāls mērķis cilvēkiem vai organizācijām, kas varētu vēlēties izveidot “netīro bumbu”.

Vienā gadījumā Kamerona desmit cilvēku komanda atrada kobalta gabalu, kas bija pamests mētājamies pēc apstarošanas terapijas centra darba beigām, un līdzīgi apstākļi tika novēroti vēl kādā vietā.

“Netīrās bumbas” sprādziens nenodarītu lielus tūlītējus zaudējumus, taču piesārņotu lielu teritoriju, palielinātu vēža saslimšanas gadījumu skaitu un radītu paniku iedzīvotāju vidū.

“Šāda bumba nav masu iznīcināšanas ierocis, bet gan masu sagrāves ierocis,” saka Kamerons. “Visbīstamākais pēc šāda sprādziena ir iedzīvotāju panika, un tieši to vēlas teroristi.”

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!