Foto: AP/Scanpix

Dienvidkoreja pēc 11 gadu pārkāpuma atsāks pārrobežas propagandas operācijas pret Ziemeļkoreju, izmantojot līdzās robežai uzstādītos skaļruņus. Šādi Seula nolēmusi reaģēt uz nesenajiem mīnu sprādzieniem demilitarizētajā robežjoslā, kuros ievainoti divi tās karavīri.

"Mūsu armija ir nolēmusi atsākt propagandas pārraides, izmantojot skaļruņus līdzās robežai," sacīja Aizsardzības ministrijas preses sekretārs.

Vairāku gadu garumā pret Ziemeļkoreju vērstie skaļruņi, kas bija uzstādīti vairākos desmitos punktu līdzās robežai, pārraidīja Seulas propagandas vēstījumus.

Tas tika pārtraukts uz abpusējas vienošanās pamata 2004. gadā - laika posmā, kad abu Koreju starpā tika atjaunotas attiecības.

Dienvidkoreja draudēja atsākt propagandas operācijas 2010. gadā, kad Ziemeļkorejas zemūdene uzspridzināja Dienvidkorejas korveti.

Kaut arī skaļruņi tika uzstādīti no jauna, tie tomēr netika izmantoti, Seulai savu pretreakciju ierobežojot ar radio pārraidēm ultraīsviļņu diapazonā.

"Tā būs daļēja atsākšana, un skaļruņi tiks iedarbināti no jauna, lai nosodītu Ziemeļkorejas provokatīvo mīnu izmantošanu," sacīja preses sekretārs.

Par pagājušās nedēļas sprādzieniem demilitarizētajā zonā uz Ziemeļkorejas un Dienvidkorejas robežas, kuros tika ievainoti divi karavīri, atbildīga ir Ziemeļkoreja, pirmdien paziņoja ANO un Seulas varasiestādes.

Atliekas no kastēm, atsperu daļas un trinitrotoluols, kas tika atrasts sprādzienu vietās, norāda uz Phenjanas līdzdalību, ziņu aģentūra "Yonhap" citē militārās izlūkošanas dienesta vadītāja teikto.

"Spridzekļi pavisam noteikti ir mīnas koka korpusos, kādas izmanto Ziemeļkorejas armija," sacīja Dienvidkorejas armijas brigādes ģenerālis Ahns Jonho.

Ziemeļkoreja ir pārkāpusi pamiera nosacījumus, novietojot "mīnas koka korpusos līdzās zināmam patrulēšanas maršrutam", kuru izmanto Dienvidkorejas karaspēks, teikts ANO pavēlniecības paziņojumā medijiem.

Trīs mīnu sprādzienos 4.augustā cietuši divi Dienvidkorejas karavīri - vienam tika amputētas abas kājas, bet otrs palicis bez vienas kājas.

Dienvidkorejas Štābu priekšnieku apvienotā komiteja solījusi, ka armija darīs visu iespējamo, lai Ziemeļkoreja "samaksātu augstu cenu, proporcionālu šai provokācijai".

Komiteja notikušo pielīdzinājusi incidentam pirms pieciem gadiem, kad Ziemeļkoreja ar torpēdām iznīcināja nelielu Dienvidkorejas korveti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!