Foto: AP/Scanpix

Dienvidkoreja ceturtdien nosūtīja nepārprotamu brīdinājumu Ziemeļkorejai, kura pirms divām dienām veica kodolizmēģinājumu. Seula draudēja, ka var dot triecienus izolētajam kaimiņam, ja tas sāks uzbrukumu, vēsta aģentūra "Reuters".

Lai uzsvērtu savu vārdu nopietnību, Dienvidkoreja ceturtdien demonstrēja jaunu no kuģa vai zemūdenes izšaujamu raķeti. "Šodien atklātā kreisera raķete ir precīzi vadāms ierocis, kas var identificēt un dot triecienu Ziemeļkorejas līderu biroja logā," paziņoja Aizsardzības ministrijas pārstāvis Kins Mins Seoks.

Dienvidkoreja arī brīdina, ka jau esot pavēlēts, ka karavīri pie robežas var nekavējoties atbildēt uz pretinieka uguni, negaidot armijas virspavēlnieku atļauju.

Ziemeļkoreja otrdien izraisīja starptautisku sašutumu,  veicot pazemes kodolizmēģinājumu, kas bija trešais šīs valsts kodolizmēģinājums. ASV un Dienvidkorejas novērotāji atzina, ka šis kodolizmēģinājums bijis daudz spēcīgāks par abiem iepriekšējiem, kurus Ziemeļkoreja veica 2006. un 2009.gadā.

Phenjanas rīcību, par spīti ANO aizliegumiem un ārvalstu brīdinājumiem veikt kodolizmēģinājumu, nosodīja ASV, Japāna, Eiropa un pat Ziemeļkorejas vienīgā sabiedrotā - Ķīna. Phenjanu nosodīja arī ANO Drošības padome.

Phenjana paziņoja, ka izmēģinājums bija nepieciešams, lai uzlabotu aizsardzību pret savu lielāko ienaidnieku - ASV. Ziemeļkoreja ceturtdien atkārtoja brīdinājumu, ka starptautisko sankciju pastiprināšanas gadījumā būs spiesta veikt vēl stingrākus pasākumus.

Ziemeļkoreja jau vairākas nedēļas draudēja veikt kodolizmēģinājumu. Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija otrdien paziņoja, ka Phenjanas izmēģinājums ir noticis. Vēlāk Ziemeļkoreja to apstiprināja, paziņojot, ka ir veiksmīgi noticis "augsta līmeņa" kodolizmēģinājums.

Jebkādus kodolizmēģinājumus un ballistisko tehnoloģiju testus Phenjanai ANO ir aizliegusi jau kopš 2006. un 2009. gada izmēģinājumiem. ANO Drošības padome pastiprināja pret valsti vērstās sankcijas pēc decembrī notikušā tāla darbības rādiusa raķetes palaišanas. Rietumvalstis un Ziemeļkorejas tuvākie kaimiņi ir noraizējušies, ka Phenjana varētu radīt ar starpkontinentālajām raķetēm transportējamas kodolgalviņas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!