Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja piektdien noliegusi mediju ziņas, ka tā pārdos ASV artilērijas šāviņus, kas tiks piegādāti Ukrainai, un apgalvo, ka šāviņi, ja sarunas par līgumu tiks pabeigtas, būs paredzēti vienīgi izmantošanai ASV spēkiem.

ASV laikraksts "Wall Street Journal", atsaucoties uz ASV pārstāvjiem, ziņoja, ka ASV iepirks no Dienvidkorejas 100 tūkstošus 155 milimetru artilērijas šāviņu, kas pēc tam tiks nogādāti Ukrainā.

Vašingtona ir galvenā Seulas sabiedrotā drošības jomā. Dienvidkorejā dislocēti aptuveni 27 000 ASV karavīru, lai palīdzētu aizsargāt to no kodolieročiem bruņotās Ziemeļkorejas.

"Lai kompensētu 155 milimetru artilērijas šāviņu krājumu trūkumu ASV, notiek sarunas starp ASV un kādu [Dienvidkorejas] uzņēmumu par munīcijas eksportu," paziņojusi Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija, uzsverot, ka šos šāviņus nav paredzēts piegādāt Ukrainai.

Dienvidkoreja ir publiski apņēmusies nesūtīt letālu militāru atbalstu Ukrainai, un šī nostāja nav mainījusies, norādījusi ministrija.

Dienvidkoreja ir nozīmīgs ieroču eksportētājs. Polija oktobrī parakstīja kontraktus ar Dienvidkoreju 5,8 miljardu ASV dolāru vērtībā par tanku, haubiču un raķešu iekārtu iegādi. Tas Varšavai atvieglos ieroču piegādāšanu Ukrainai, nepakļaujot briesmām savu drošību.

Tikmēr ASV ir apsūdzējušas Ziemeļkoreju par slepenu artilērijas šāviņu piegādi Krievijai, lai palīdzētu tai karā pret Ukrainu. Ziemeļkoreja šos apgalvojumus noraidījusi.

Pentagons ceturtdien paziņoja, ka piegādās Ukrainai pretgaisa aizsardzības sistēmas un zeme-gaiss raķetes kā daļu no jaunās 400 miljonu dolāru drošības atbalsta paketes. Tai skaitā tiks piegādātas raķetes pretgaisa aizsardzības sistēmām HAWK, ko piekritusi nodrošināt Spānija, artilērijas un mīnmetēju munīcija, munīcija augstas precizitātes raķešu palaišanas iekārtām "Himars", kā arī 20 miljoni šāviņu kājnieku ieročiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!