Foto: AFP/Scanpix

Dienvidkoreja pieprasījusi Ziemeļkorejai sākt sarunas par kopīgi vadītā Kesonas industriālā parka atvēršanu, paziņojusi Dienvidkorejas Apvienošanās ministrija.

Ministrija brīdinājusi Ziemeļkoreju, ka atteikuma gadījumā tai jārēķinās ar "smagiem pasākumiem".

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja kopš 3.aprīļa bloķējusi piekļuvi abu valstu kopīgi izveidotajam industriālajam parkam, kas atrodas Ziemeļkorejā aptuveni desmit kilometrus no abu valstu robežas.

9.aprīlī Ziemeļkoreja izveda no kompleksa visus savus 53 000 strādnieku.

"Valdība šodien oficiāli ierosina noturēt darba līmeņa sarunas starp Dienvidkorejas un Ziemeļkorejas varasiestādēm, lai atrisinātu humānos jautājumus, kas skar Kesonas strādniekus, un lai normalizētu Kesonas industriālo zonu," paziņoja ministrijas preses pārstāvis.

Viņš paziņoja, ka Phenjanai jāsniedz atbilde līdz piektdienai, bet sīkāk nepaskaidroja, kādi tieši pasākumi gaidāmi Ziemeļkorejas atteikuma gadījumā.

Daži analītiķi uzskata, ka Dienvidkoreja varētu izvest savus 176 darbiniekus, kas joprojām atrodas Kesonas kompleksā.

Dienvidkorejas Apvienošanās ministrijas preses pārstāvis norādīja, ka Kesonā palikušie dienvidkorejieši cieš no pārtikas un medikamentu trūkuma un lielus zaudējumus piedzīvo arī Dienvidkorejas uzņēmumi.

Trešdien Dienvidkoreja paziņoja, ka valdība palīdzēs uzņēmumiem, kurus skārusi Kesonas kompleksa slēgšana.

Kompānijām tiks piešķirtas nodokļu atlaides, īpaši aizdevumi un īstenotas apmācību programmas cilvēkiem, kuri kompleksa slēgšanas dēļ zaudējuši darbu.

Līdz šim Phenjana bija centusies, lai spriedze abu valstu attiecībās neskartu industriālā parka darbību, jo tas ir viens no svarīgākajiem tās ārvalstu valūtas avotiem. Šī ir pirmā reize, kad šis industriālais parks ticis slēgts.

Spriedze Korejas pussalā pakāpeniski pieaugusi, kopš Ziemeļkoreja decembrī izmēģināja tāla darbības rādiusa raķeti, bet februārī veica savu trešo kodolizmēģinājumu. Phenjana pēdējo nedēļu laikā pastāvīgi izteikusi draudus par iespējamo karadarbības sākšanu, tostarp draudot pielietot kodolieročus.

Tiesa, pēdējo dienu laikā Ziemeļkoreja sākusi runāt par iespējamo dialogu, šādi reaģējot uz ASV un Dienvidkorejas aicinājumiem uz sarunām.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!