Foto: AP/Scanpix/LETA

Dienvidkoreja ir paziņojusi, ka tā vēlas, lai ASV karavīri turpina uzturēties valstī arī tad, ja tiks parakstīts miera līgums ar Ziemeļkoreju, vēsta “Reuters”.

Dienvidkorejas prezidenta runasvīrs norādīja, ka ASV karavīru atrašanās valstī apzīmē abu valstu aliansi, kurai nav nekāda sakara ar miera līgumu parakstīšanu. Šie komentāri, visdrīzāk, ir saistīti ar Dienvidkorejas prezidenta padomnieka un akadēmiķa Mūna Čunina teikto. Viņš argumentēja, ka būtu grūti pamatot ASV karavīru klātbūtni valstī, ja tiktu noslēgts miera līgums ar Ziemeļkoreju, ziņo “Reuters”.

Piektdien vēsturiskā samitā tikās Dienvidkorejas prezidents Mūns Džēins un Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns. Samita ietvaros Kims kļuva par pirmo Ziemeļkorejas līderi, kas fiziski ir atradies Dienvidkorejā. Tikšanās bija daļa no "atkušņa", kas pēdējo mēnešu laikā ir novērojams abu naidīgo un formāli karastāvoklī esošo Koreju attiecībās. Samits noslēdzās ar kopīgas deklarācijas parakstīšanu. Tomēr šajā deklarācijā nekas netika minēts par ASV karavīru izvešanu no Dienvidkorejas.

Šobrīd Dienvidkorejā uzturas aptuveni 28500 ASV karavīru. Amerikas Savienoto Valstu bruņotie spēki Dienvidkorejā ir tikuši izvietoti kopš Korejas kara, kas ar pamiera parakstīšanu tika pārtraukts 1953. gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!