Foto: AFP/Scanpix
Ziemeļkorejas nesenajā raķešu izmēģinājumā tika pārbaudīta ballistiskā raķete, kas spēj nest 500 kilogramus smagu derīgo kravu, sasniedzot pat ASV rietumu piekrasti, svētdien paziņoja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija.

"Pamatojoties uz mūsu analīzi un simulāciju, raķete spēj aizlidot vairāk nekā 10 tūkstošu kilometru attālumā ar 500 kilogramus smagu kaujas galviņu," informēja Dienvidkorejas Aizsardzības ministrija, skaidrojot, ka analīze veikta pēc 12.decembrī Ziemeļkorejas palaistās raķetes pirmās pakāpes atlūzu daļu atrašanas Dzeltenajā jūrā.

Bez raķetes otrās un trešās pakāpes atlūzu analīzes nav iespējams noteikt, vai raķetei bija atpakaļieiešanas jaudas, kas ir starpkontinentu ballistisko raķešu tehnoloģijas galvenais elements, atzina Dienvidkorejas aizsardzības eksperti.

Atlūzās atrasti konteineri toksisko ķimikāliju glabāšanai, ko, kā norādīja eksperti, reti izmanto valstis, kas raķetes palaiž kosmosa izpētei.

10 tūkstošu kilometru rādiusā no Ziemeļkorejas ietilpst visa Āzija, Austrumeiropa, Āfrikas rietumi, kā arī Aļaska un liela daļa ASV rietumu piekrastes, tostarp Sanfrancisko.

Jau vēstīts, ka Ziemeļkoreja 12.decembrī palaida raķeti, kas ievirzīja orbītā Zemes novērošanas satelītu. Rietumvalstis tomēr uzskata, ka ar šo raķetes palaišanu Ziemeļkoreja veikusi aizliegtu starpkontinentālās ballistiskās raķetes izmēģinājumu.

Šis bija pirmais veiksmīgais Ziemeļkorejas trīspakāpju raķetes izmēģinājums. Iepriekšējais Ziemeļkorejas raķetes izmēģinājums aprīlī bija neveiksmīgs, jo raķete "Unha-3" neilgi pēc starta eksplodēja un iekrita jūrā uz rietumiem no Korejas pussalas.

Raķete tika palaista, pieminot pagājušā gada 17.decembrī mirušo valsts vadītāju Kimu Džongilu (Čeniru) un godinot pirmo gadadienu kopš viņa dēla Kima Džonguna (Čenina) stāšanās amatā.

Pēc raķetes izmēģinājuma Džonguns devis rīkojumu zinātniekiem un tehniķiem un citiem bruņojuma attīstība iesaistītajiem valstī radīt lielākas raķetes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!