Foto: AFP/Scanpix
Bruņoto spēku pavēlniecība primdien oficiāli atvainojusies par sestdien notikušo incidentu, kad jūras kājnieki ar automātiem apšaudīja vietējās lidsabiedrības "Asiana Airlines" lidmašīnu. Lidaparāts netika bojāts

"Bruņoties spēki patiesi atvainojas tautai par sagādātājiem pārdzīvojumiem," paziņojis ģenerālštāba pārstāvis Li Bonvu.

Vienlaikus viņš norādījis, ka karavīri ir rīkojušies pareizi, jo lidmašīna esot novirzījusies no kursa. Lidsabiedrības pārstāvji gan to noliedz.

Armijas pavēlniecība sola uzlabot kareivju apmācību, lai nākotnē viņi nesāktu šaut pie ikvienas aizdomīgas lidmašīnu kustības valsts robežas tuvumā.

Kā ziņots, Dienvidkorejas jūras spēki atklājuši uguni uz pasažieru lidmašīnu, kas lidoja jūras robežas ar Ziemeļkoreju tuvumā, jo kļūdaini to noturēja par vienu no komunistiskās Ziemeļkorejas militārajām lidmašīnām, tomēr kaitējums nedz lidmašīnai, nedz tās pasažieriem netika nodarīts, sestdien paziņoja Seulas militārpersonas.

Divi karavīri, kas sargāja salu netālu no Dienvidkorejas rietumu pilsētas Inčhonas, apšaudīja lidmašīnu no saviem automātiem "K-2" apmēram desmit minūtes.

Vēlāk tika noskaidrots, ka tā ir Dienvidkorejas lidsabiedrības "Asiana Airlines" lidmašīna, kas no Ķīnas lidoja uz Seulas galveno lidostu Inčhonā, veda 119 pasažierus un apkalpes locekļus. Tā kā lidmašīna bija 500 līdz 600 metru augstumā, automātisko ieroču šāviņi to neaizsniedza un nedz lidmašīna, nedz tajā esošie cilvēki necieta.

Vietējie mediji vēsta, ka militārie spēki uzskata, ka lidmašīna bija novirzījusies no ierastā kursa, bet lidsabiedrība to noliedz. Mediji arī vēsta, ka jūras spēku karavīriem būs jāiziet apmācību kurss par to, kā identificēt civilo lidmašīnu, bet aviokompānija būs jāgarantē, lai to lidaparāti nenovirzās no atļautā kursa.

Abas Korejas joprojām atrodas kara stāvoklī, jo Korejas karš 1953.gadā beidzās tikai ar pamieru, nevis miera līgumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!