Dienvidkorejas pārstāvju paziņojumā teikts, ka pirmdien trīs Ziemeļkorejas patruļkuģi bija šķērsojuši robežu un iegājuši Dienvidkorejas teritoriālajos ūdeņos.

Šāvieni tika izdarīti laikā, kad Dienvidkorejas teritoriālajos ūdeņos atradās divi Ziemeļkorejas kuģi. Tie pēc šāvieniem mainīja kursu un devās prom, ziņo CNN.

Ziņojumā teikts, ka šajā laikā apkārtnē esot bijušas apmēram 80 zvejas laivas. Trešais patruļkuģis atgriezās Ziemeļkorejas teritoriālajos ūdeņos pēc radio brīdinājuma saņemšanas.

Nesaskaņas par robežu starp abām valstīm rodas diezgan bieži. Pagājušajā nedēļā Dienvidkorejas robežsargi atrada demilitarizētās zonas norobežojumā trīs caurumus. Pirms tam jūras robežu bija pārkāpušas divas Ziemelķorejas zvejnieku laivas un divas zemūdenes.

Diplomātiskie avoti ziņo, ka, iespējams, tādējādi Ziemeļkoreja veic īpašo spēku treniņus vai arī pārbauda, kāda būs dienvidu kaimiņa reakcija uz šādiem robežpārkāpumiem.

Jūras robežu pie pussalas rietumu krasta noteica ASV vadītie ANO spēki 1953. gadā, pēc Korejas kara beigām. Phenjana bija pieprasījusi, lai šī jūras robeža tiktu pārcelta vairāk uz dienvidiem, un 1999. gadā paziņoja, ka turpmāk vairs neuzskatīs to par oficiāli noteiktu robežu.

Jūnija vidū, pirmo reizi kopš 1950.-1953. gada konflikta, abu valstu jūras spēku kuģi sazinājās savā starpā ar radio sakaru palīdzību. Tas notika līguma ietvaros, kurš tika veidots ar mērķi uzlabot saspringtās attiecības starp abām valstīm.

Neatkarīgi no tā, starp Ziemeļkoreju un Dienvidkoreju joprojām pastāv nesaskaņas par jūras robežu, īpaši krabju sezonas laikā, un sadursmēs ik gadu iet bojā desmitiem cilvēku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!