Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Dienvidkorejas prezidents Muns Džēins solījis, ka pēdējos mēnešus šajā amatā pavadīs, cenšoties panākt būtisku progresu attiecībās ar Ziemeļkoreju, raksta "Al Jazeera".

"Es neapturēšu centienus institucionalizēt ilgtspējīgu mieru," pirmdien sacīja Muns. Dienvidkorejas prezidents norādīja, ka viņa valdība mēģinās panākt abu Koreju attiecību normalizāciju un piebilida: "Es ceru, ka dialoga [uzturēšanas] centieni turpināsies arī nākamajā administrācijā."

Savā Jaungada uzrunā Ziemeļkorejas līderis Kims Čenuns uzsvēra nepieciešamību uzlabot valsts ekonomikas un cilvēku dzīves kvalitāti. Kims šajā uzrunā gan neko neminēja par formālu Korejas kara noslēgšanu vai arī sarunām ar ASV par Korejas pussalas denuklearizāciju jeb atbruņošanu no kodolieročiem.

Muns un Kims iepriekš tikušies vairākos samitos, tomēr būtisku progresu abu valstu attiecībās tā arī neizdevās panākt. Dienvidkorejas prezidents par vienu no saviem mērķiem izvirīzijis formālu Kojrejas kara noslēgšanu. Šis militārais konflikts notika laika posmā no 1950. līdz 1953. gadam, noslēdzoties ar pamieru.

Ziemeļkoreja pagaidām publiski nav reaģējusi uz Seulas jaunākajiem mēģinājumiem atjaunot savstarpējos kontaktus un strādāt pie konkrētu jautājumu risināšanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!